Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

De vereniging van eigenaars

20 september 2012

Promotie: mw. N. Vegter, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: De vereniging van eigenaars

Promotor(s): prof.mr.dr. L.C.A. Verstappen, prof.mr. A.A. van Velten

Faculteit: Rechtsgeleerdheid

Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) functioneren naar behoren

Nederland kent ruim 600.000 koopappartementen, waarvoor bijna 120.000 verenigingen van eigenaars (VvE’s) verantwoordelijk zijn. Over het functioneren van de VvE’s is de laatste jaren veel te doen. Sinds 2011 hebben gemeenten de bevoegdheid om in te grijpen. Daarnaast zijn er de laatste jaren zowel particulier als in opdracht van de overheid verschillende initiatieven opgestart om hun functioneren te verbeteren. De VvE’s functioneren echter naar behoren, zo blijkt uit het onderzoek van Noortje Vegter. Ongeveer driekwart van de VvE’s functioneert formeel, terwijl het aantal appartementencomplexen met ernstig achterstallig onderhoud beperkt is, aldus Vegter. Naar aanleiding van haar onderzoek pleit zij er voor onderscheid te maken tussen oplossingen voor slecht functionerende kleine en slecht functionerende grote VvE’s.

Het doel van Vegters promotieonderzoek is het formuleren van structurele oplossingen voor slecht functionerende VvE’s. Zij heeft daarbij gekozen voor een juridisch en een empirisch perspectief. Het juridisch perspectief omvat een onderzoek naar de aard en de structuur van de VvE in het licht van de bevoegdheidsafbakening tussen de individuele appartementseigenaar, de gemeenschap van eigenaars (goederenrecht) en de VvE (verenigingsrecht). Ook wordt een vergelijking gemaakt met in Frankrijk, België en Duitsland voorkomende systemen. Het empirisch perspectief bevat twee deelonderzoeken. Ten eerste is een beschrijvend onderzoek verricht naar het verband tussen de juridische vormgeving en het functioneren van de VvE. Vervolgens is het verband tussen het formeel functioneren en het materieel functioneren onderzocht. Het resultaat van Vegters onderzoek is dat de huidige aard en structuur van de VvE grotendeels voldoen. Afweging van de goederenrechtelijke rechtspositie van de appartementseigenaar tegen het belang van de meerderheid van appartementseigenaren blijft dus van belang. Enige vereenvoudiging in de aard en structuur voor kleine VvE’s is mogelijk en wenselijk. Voor grote VvE’s is ter verbetering van het functioneren een strenger statutair regime aan te bevelen. Daarnaast kunnen enkele externe partijen een rol spelen om het functioneren van de VvE te verbeteren.

Noortje Vegter (Nijmegen, 1983) studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de vakgroep Privaatrecht en Notarieel Recht, sectie Notarieel Recht, aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Vegter werkt nu als universitair docent bij de vakgroep Strafrecht en Criminologie aan dezelfde faculteit. Het proefschrift verschijnt in de serie Vastgoed, Omgeving en Recht bij Boom Juridische Uitgevers.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:02
View this page in: English

Meer nieuws