Laser trapping of sodium isotopes for a high-precision B-decay experiment
Promotie: dhr. W.L. Kruithof, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Laser trapping of sodium isotopes for a high-precision B-decay experiment
Promotor: prof.dr. H.W.E.M. Wilschut
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Atoomval KVI werkt met vereiste nauwkeurigheid
In zijn proefschrift beschrijft Wilbert Kruithof twee belangrijke stappen in de realisatie van een hoge-precisietest van het Standaardmodel van de deeltjesfysica bij lage energie.
De tijdomkeersymmetrie van het Standaardmodel van de elementaire deeltjesfysica kan worden getest door correlaties te meten tussen de deeltjes die ontstaan bij vervallende radioactieve atomen. Op het Kernfysisch Versneller Instituut kan een dergelijke test worden uitgevoerd met 21Na atomen. Om een hoge nauwkeurigheid te bereiken worden de atomen tot stilstand gebracht door ze te vangen met laserlicht. Om de vereiste precisie te bereiken in de uiteindelijke meting moeten de online geproduceerde 21Na-ionen worden geneutraliseerd en gevangen met een efficiëntie van 1 procent. In een tweede stap moeten nagenoeg alle gevangen 21Na atomen naar een tweede atoomval worden getransporteerd, waar in een afgeschermde omgeving de correlatiemetingen kunnen plaatsvinden. Het proefschrift laat zien dat de beoogde efficiëntie van deze twee stappen bereikt kan worden met de huidige opstelling.
Wilbert Kruithof (Steenwijk, 1983) studeerde natuur- en sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysische Versneller Instituut (KVI) van de RUG en gefinancierd door FOM en NWO.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:03 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...