Mapping the interactions between staphylococcus aureus and host immune cells
Promotie: mw. M. Miller, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Mapping the interactions between staphylococcus aureus and host immune cells
Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl, prof.dr. M.P. Peppelenbosch
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nieuw aangrijpingspunt gevonden voor bestrijding gevaarlijke bacterie S. aureus
Staphylococcus aureus is een van de meest voorkomende menselijke ziekteverwekkers. De bacterie is verantwoordelijk voor een groot aantal besmettelijke ziekten, die in ernst variëren van zeer mild tot dodelijk. Ongeveer 30% van de menselijke bevolking is gekoloniseerd met S. aureus, met name in de bovenste luchtwegen en op de huid.
Promovenda Malgorzata Miller onderzocht het geheim van de effectiviteit van S. aureus. Hierbij concentreerde ze zich op de rol van PknB, een door S. aureus uitgescheiden kinase. Dit naar aanleiding van recente studies die suggereren dat PknB betrokken is bij het bacteriële metabolisme en de celwandsynthese.
Miller toont aan dat PknB humane eiwitten kan herkennen en fosforyleren. Ook laat ze zien dat PknB van belang is voor de productie van inflammatoire cytokines. Wanneer S. aureus cellen, die geen PknB uitscheiden, in contact komen met humane macrofagen, dan blijkt de activiteit van bepaalde kinases van deze macrofagen aanzienlijk gereduceerd. De promovenda concludeert dat S. aureus de PknB kinase nodig heeft om een sterke afweerreactie in de menselijke gastheer te provoceren. Mogelijk is PknB daarom een aangrijpingspunt voor nieuw te ontwikkelen medicijnen tegen S. aureus.
Malgorzata Miller (Polen, 1981) studeerde biotechnologie in Lodz. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Medische Microbiologie en Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. Miller werkt inmiddels als onderzoeker in het Radboud Universiteit Nijmegen Medisch Centrum.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...