A fragmented history. A methodological and artefactual approach to the study of ancient settlement in the territories of Satricum and Antium
Promotie: dhr. G.W. Tol, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: A fragmented history. A methodological and artefactual approach to the study of ancient settlement in the territories of Satricum and Antium
Promotor(s): prof.dr. P.A.J. Attema
Faculteit: Letteren
Beter inzicht in nederzettingsgeschiedenis Pontijnse regio
Het promotieonderzoek van Gijs Tol leidt tot een beter inzicht in de nederzettingsgeschiedenis van de Pontijnse regio, ten zuiden van Rome. Tussen 2003 en 2005 verrichtte het Groninger Instituut voor Archeologie archeologische veldverkenningen in het kader van het Pontine Region Project. Tijdens dergelijke veldverkenningen, zogeheten surveys, wordt een gebied belopen waarbij alle aan het oppervlak aanwezige resten van antieke bewoning (meestal aardewerk en bouwmaterialen) in kaart worden gebracht. Een aantal factoren, zoals methodologische keuzes, variatie in de kennis en herkenbaarheid van de materiële resten tussen periodes, menselijk ingrijpen in het landschap, beperkt echter het analytische en interpretatieve potentieel van de verzamelde data.
Tol probeert in zijn proefschrift dit potentieel te vergroten door middel van vier probleemgerichte casestudies. Tol gaat in op het verzamelen van aanvullende materialen op eerder gekarteerde sites; het bestuderen van de archeologische collectie van een lokaal museum; het uitvoeren van intensieve vlakdekkende surveys op vier sites en het karteren en bemonsteren van een site uit een periode die uit eerder onderzoek slecht bekend is. Gezamenlijk resulteren deze vier casestudies in een beter inzicht in de schaal en aard van bewoning van het gebied, voornamelijk voor periodes die het slechts gedocumenteerd waren op basis van eerder onderzoek. Tevens verschaffen zij een betere kwantitatieve basis voor het onderzoeken van sociaal-economische thema’s (antieke demografie, economische groei, relaties tussen stad en ommeland). Het onderzoeksgebied bevindt zich 60 kilometer ten zuiden van Rome en omvat een deel van het achterland van de antieke urbane centra Satricum en Antium. In chronologische zin concentreert het onderzoek zich op het tijdvak tussen de Archaïsche (6e eeuw v.Chr) en vroegmiddeleeuwse (7e eeuw n.Chr) periode.
Gijs Tol (Leeuwarden, 1979) studeerde archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA), Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Tol werkt als postdoc onderzoeker aan de RUG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
21 januari 2025
Humor en satire versterken klimaatboodschap
Humor en satire kunnen helpen om de communicatie rond het milieu positief te houden en milieubewustzijn aan te moedigen, betoogt RUG-onderzoeker Massih Zekavat.
-
07 januari 2025
RUG-studenten duiken in de Europese muziekindustrie
Volgende week start weer het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS). Vanuit de RUG Wetenschapswinkels zijn daar twee groepjes studenten bij betrokken. Ze gaan tijdens ESNS op pad om verschillende maatschappelijke thema’s te onderzoeken.
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...