Het verleden heden: landschapsgeschiedenis op het snijvlak van wetenschap en maatschappij
Oratie: dhr. prof.dr.ir. M. Spek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Het verleden heden: landschapsgeschiedenis op het snijvlak van wetenschap en maatschappij
Leeropdracht: Landschapsgeschiedenis
Faculteit: Letteren
In het publieke en politieke debat is de kwaliteit van natuur en landschap de afgelopen jaren in het brandpunt van de belangstelling komen te staan. De Rijksuniversiteit Groningen kent sinds eind 2010 het Kenniscentrum Landschap. In zijn oratie ontvouwt prof.dr.ir. Theo Spek, hoogleraar Landschapsgeschiedenis, de ambitieuze agenda voor dit nieuwe centrum.
Spek pleit daarbij voor nieuwe interdisciplinaire en transdisciplinaire samenwerkingsvormen die de kennisuitwisseling tussen wetenschap en maatschappij bevorderen. Veel meer dan voorheen dienen daarbij ook regionale netwerken van maatschappelijke organisaties en vrijwilligersorganisaties te worden betrokken, omdat op die manier de gedetailleerde landschapskennis van praktijkmensen en de wetenschappelijke kennis van deskundigen elkaar wederzijds kunnen versterken. Een van de praktische mogelijkheden daartoe is de oprichting van regionale landschapscentra die de spil vormen van landschapsbeleid, landschapsonderzoek en omgevingseducatie in de verschillende streken van Noord-Nederland.
In het tweede deel van zijn oratie ontvouwt Spek zijn onderzoeksagenda op het terrein van de landschapsgeschiedenis van met name Noord-Nederland. Nieuwe onderzoeksprojecten en onderzoeksprogramma’s zijn onder meer voorzien op de landschapsopbouw en landschapsgeschiedenis van de Waddeneilanden, de ontginnings- en bedijkingsgeschiedenis van de kust- en veenlandschappen van Groningen en Friesland en de interregionale vergelijking van zandlandschappen in Noordoost-Nederland.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
05 februari 2025
Doodsoorzaken ontrafeld: van doktersbriefje naar dataset
De belangrijkste doodsoorzaak in het afgelopen jaar was dementie (*) Maar hoe zat dat in de negentiende en begin twintigste eeuw? Onderzoekers aan de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Leiden startten een project om...
-
03 februari 2025
Friese taal wordt beter doorgegeven dan het Nedersaksisch
Het is beter gesteld met het Fries dan met het Nedersaksisch. Friezen gebruiken de taal vaker thuis en geven deze beter door dan bewoners in het Nedersaksisch taalgebied. Ook vermengt het Fries minder met het Nederlands dan het Nedersaksisch.
-
30 januari 2025
RUG-onderzoek naar extremisme in IJsselland
Hoewel extremisme in IJsselland een beperkt fenomeen is, moet het vanwege het dynamische en veelzijdige karakter en recente maatschappelijke ontwikkelingen serieus worden genomen door bestuurders en professionals. Dat concludeert een...