Modulation of endogenous H2S production. Its role in hibernation and pharmacological cell protection
Promotie: mw. F. Talaei, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Modulation of endogenous H2S production. Its role in hibernation and pharmacological cell protection
Promotor(s): prof.dr. R.H. Henning, prof.dr. M. Schmidt
Faculteit: Medische Wetenschappen
Mechanisme ter bescherming van cellen tijdens winterslaap verder ontrafeld
Winterslapers, zoals de hamster, beschikken over mechanismen om hun cellen te beschermen tegen afkoeling en opwarming. Promovenda Fatemeh Talaei bestudeerde een van de mechanismen die bescherming biedt tegen opwarmschade. Deze kennis kan mogelijk worden gebruikt in de kliniek, bijvoorbeeld bij operaties, het bewaren van organen voor transplantatie, en onderkoeling. Ook lijkt het bij te dragen aan het tegengaan van versnelde veroudering bij patiënten.
Het mechanisme dat Talaei onderzocht berust op uitscheiding en heropname van serotonine, dat zorgt voor activatie van het enzym cystathionine beta synthase (CBS) waardoor de productie van H2S (waterstofsulfide) in de cel toeneemt. Verhoging van de CBS activiteit door farmacologisch actieve stoffen, of het inbrengen van geschikte genen uit de serotonine synthese route, beschermt cellen en weefsels tegen schade door koeling.
Het CBS/H2S mechanisme wordt door natuurlijke winterslapers gebruikt. Tijdens de koude fase van de winterslaap is er meer CBS en verhoogde productie van H2S. In de hamsterlong leidt dit tot een substantiële verandering van structuur (‘remodeling’) door toename van de extracellulaire matrix. Bij opwarming van het dier normaliseert de CBS zeer snel en verdwijnt de remodeling. Mogelijk heeft de activering van CBS nog meer gunstige effecten tijdens winterslaap, zoals bescherming tegen opwarmschade en onderdrukking van de immuunrespons.
Fatemeh Talaei (Iran, 1982) studeerde farmacie aan de Tehran University in Iran. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij de Afdeling Klinische Farmacologie van het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:03 |
Meer nieuws
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...