Re-direction of interferon gamma and its signaling moiety: new options for the therapy of chronic diseases
Promotie: mw. R. Bansal, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Re-direction of interferon gamma and its signaling moiety: new options for the therapy of chronic diseases
Promotor(s): prof.dr. K. Poelstra
Faculteit: Wiskunde en Naturwetenschappen
Nieuwe targetingstrategie voor Interferon gamma bij levercirrose
Het proefschrift van Ruchi Bansal presenteert nieuwe strategieën om zeer effectief cytokines te ontwerpen. Ook ontwikkelde zij een nieuwe potentiële therapeutische verbinding voor chronische ziekten zoals leverfibrose.
Bansal richtte zich op de ontwikkeling van potentiële therapeutische benaderingen waarmee krachtige geneesmiddelen (of cytokines) selectief kunnen worden gericht op een belangrijk pathogeen celtype in een chronische ziekte als levercirrose. Levercirrose, veroorzaakt door virale infecties (bijvoorbeeld hepatitis B en C), alcoholmisbruik, een metabool syndroom of genetische aandoeningen, is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van morbiditeit en mortaliteit. Momenteel zijn er geen effectieve en klinisch goedgekeurde anti-fibrotische therapieën beschikbaar en is de behandeling hoofdzakelijk gebaseerd op het wegnemen van de onderliggende oorzaak van de ziekte. Leverstellaatcellen (HSC) zijn de belangrijkste pathogene cellen die betrokken zijn bij de progressie van leverfibrose. Onder de krachtige therapeutische anti-fibrotische cytokines, is van Interferon gamma (IFNγ) aangetoond dat het zeer effectief is, zowel bij in vitro als in vivo leverfibrose modellen, maar het lukte niet in klinische studies. Dit laatste was te wijten aan een gebrek aan werkzaamheid en ongewenste systemische effecten. Bansal ontwierp een klein van cytokine afgeleid molecuul dat niet bindt aan de oorspronkelijke receptor, maar aan een 'accessoire' receptor die overvloedig aanwezig bleek op haar targetcellen, de (myo-) fibroblasten in fibrotische weefsel en de stromale cellen in de tumor. Ondanks de levering aan een andere receptor, heeft IFNγ nog steeds een krachtige anti-fibrotische en antitumor potentie. Deze nieuwe IFNγ-molecuul heeft, wanneer omgeleid naar de PDGFβ-receptor, niet alleen een verhoogde effectiviteit om de PDGF-receptor tot expressie te brengen in vergelijking met autochtone IFNγ, maar mist ook alle bijwerkingen die werden waargenomen bij IFNγ-gebaseerde therapieën.
Ruchi Bansal (India, 1980) studeerde biochemistry aan de Delhi University. Haar promotieonderzoek verrichtte zij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij farmacie, vakgroep Pharmacokinetics, Toxicology and Targeting. Haar onderzoek werd gefinancierd met een beurs van het Ubbo Emmius Fonds van de RUG, een VICI-subsidie voor promotor Klaas Poelstra van NWO en door Technologiestichting STW. Inmiddels is zij begonnen als postdoc bij het Karolinska Institute in Stockholm, Zweden.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
NWO ENW-XL-miljoenenbeurzen voor onderzoeksprojecten RUG
Vier onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen NWO beurzen van 3 miljoen euro voor hun onderzoeksprojecten.
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).