Adaptive dissimilarity measures, dimension reduction and visualization
Promotie: mw. K. Bunte, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Adaptive dissimilarity measures, dimension reduction and visualization
Promotor(s): prof.dr. M. Biehl, prof.dr. N. Petkov
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Nieuwe technieken voor beeldherkenning
In haar proefschrift presenteert Kerstin Bunte enkele uitbreidingen van het Learning Vector Quantization (LVQ) algoritme. Het algoritme kan gebruikt worden in een grote verscheidenheid aan applicaties, bijvoorbeeld in software voor medisch beeldherkenning. Met deze methode won de onderzoeksgroep kort geleden de DREAM6/FlowCAP Challenge voor ‘Molecular Classification of Acute Myeloid Leukaemia’.
In het eerste deel worden applicaties besproken van Content Based Image Retrieval (CBIR) op dermatologische afbeeldingen, supervised dimension reduction en advanced texture learning bij beeldanalyse.
Het gedetailleerde onderzoek naar dimensionality reduction komt uitgebreid aan bod in de tweede helft van het proefschrift. We stellen een algemeen framework voor, dat de aanpassing van verschillende methoden voor dimension reduction voor explicit mappings vergemakkelijkt. Hiermee wordt naast rechtstreekse out-of-sample extensies ook het theoretische onderzoek naar de generalisatie-eigenschappen van dimension reduction mogelijk. Dit concept wordt geïllustreerd op verschillende unsupervised en supervised examples.
Verder wordt een nieuwe techniek voor efficiënt unsupervised non-linear dimension reduction voorgesteld die de concepten van fast online learning en optimalisatie van divergenties combineert. In contrast met de meeste niet-lineaire technieken, waarvan de computationele inspanningen kwadratisch toenemen met het aantal punten, heeft de voorgestelde methode lineaire complexiteit. Tot slot worden drie op divergentie gebaseerde algoritmes gegeneraliseerd en onderzocht op het gebruik van willekeurige divergenties.
Kerstin Bunte (Duitsland, 1981) studeerde informatica aan de universiteit van Bielefeld. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Johann Bernoulli Institute for Mathematics and Computer Sciences van de RUG en gefinancierd door NWO. Bunte gaat door in de wetenschap op het Cognitive Interaction Technology centrum van de universiteit van Bielefeld.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:11 |
Meer nieuws
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.
-
22 april 2025
Microplastics: wat doen ze met ons?
Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.