Thermal spin transport and spin transfer torque in ferromagnetic/non-magnetic nanoscale devices
Promotie: dhr. A. Slachter, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Thermal spin transport and spin transfer torque in ferromagnetic/non-magnetic nanoscale devices
Promotor(s): prof.dr.ir. B.J. van Wees
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Nieuw onderzoeksgebied: de spin-caloritronica
Het proefschrift van Bram Slachter beschrijft fundamentele experimenten waarin de koppeling tussen de elektrische, magnetische en thermische eigenschappen van elektronentransport in metalen wordt onderzocht. Voor dit doel zijn verschillende zeer kleine structuren, zogenaamde devices, gemaakt met behulp van elektronenbundellithografie en optische lithografie. De structuren zijn lateraal, dat wil zeggen dat ze parallel aan het oppervlak liggen van het siliciumsubstraat waarop de devices gemaakt zijn. Het onderzoek verbindt de twee bestaande individuele onderzoeksgebieden van de ‘spin-elektronica’ en de ‘caloritronica’ tot een nieuw onderzoeksgebied: de spin-caloritronica.
Het proefschrift is in twee delen opgedeeld. In het eerste deel worden experimenten beschreven waarin de verbinding tussen de elektrische, magnetische en thermische eigenschappen van elektronentransport in metalen wordt onderzocht. In het tweede deel worden experimenten en theorie beschreven waarin de invloed van spin-stromen op de magnetisatie dynamica wordt onderzocht. Voor alle experimenten maken we gebruik van magnetische geheugenelementen, die uit de magnetische legering Permalloy en koper bestaan.
Bram Slachter (Delfzijl, 1983) studeerde nanoscience in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG bij de vakgroep Physics of Nanodevices. Het werd gefinancierd door het Europese project DynaMax. Slachter is na afronding van het promotieonderzoek gaan werken bij ASML.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:11 |
Meer nieuws
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.
-
22 april 2025
Microplastics: wat doen ze met ons?
Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.