Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

UMCG en RUG starten onderzoek naar toegang tot zorg voor jeugd

04 oktober 2011

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen zijn een meerjarig onderzoek gestart naar de toegang tot zorg voor jeugd met gedragsmatige- en emotionele problemen. Doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen langs welke wegen de kinderen en jongeren in de zorg terecht komen, welke barrières zij daarbij ervaren, welke hulp en ondersteuning zij krijgen en wat de langetermijneffecten zijn op de problemen van hen en hun gezin. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan de toegang tot de zorg voor jeugd in de provincie Groningen worden verbeterd.

Dit onderzoek brengt de zorg aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar in kaart. Via de GGD Groningen, de jeugdzorginstelling Elker en de ggz-instellingen Accare en Jonx|Lentis worden ruim 2200 kinderen drie jaar lang gevolgd in hun pad door de zorg. Ter vergelijking worden ook 800 kinderen gevolgd die geen gebruik maken van dergelijke zorgvoorzieningen. Deze kinderen worden geworven via scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Enkele honderden kinderen, jongeren en ouders doen al mee met het onderzoek. Meedoen betekent dat de jongere van 12 jaar en ouder en één van de ouders of verzorgers verspreid over drie jaren, vijf keer een vragenlijst invullen. Als dank voor het invullen van de vragenlijst krijgt de jongere en de ouder iedere keer na het invullen van een vragenlijst, een VVV-cadeaubon van €10.

Het onderzoek is in april 2011 gestart met subsidie van onder andere Zorg Onderzoek Nederland (ZON Mw) en de provincie Groningen en loopt door tot begin 2014. Dit onderzoek luistert naar de naam TAKE CARE, dat staat voor Tracing Achievements, Keyprocesses and Efforts in professional care for Children and Adolescents REsearch. TAKE CARE is onderdeel van de academische werkplaats zorg voor jeugd Noord-Nederland, C4Youth.

Meer informatie over het onderzoek en academische werkplaats C4Youth is te vinden op http://www.c4youth.nl

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:56

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.