The extracellular proteome of Sulfolobus
Promotie: dhr. A.F. Ellen, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: The extracellular proteome of Sulfolobus
Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
DoorSulfolobusuitgescheiden blaasjes blijken verbonden met ESCRT-eiwitten
Microörganismen scheiden eiwitten uit met verschillende functies in hun omgeving. Albert Ellen bracht de extracellulaire eiwitten in kaart van een groep microörganismen, genaamdSulfolobus, die leven bij 80°C en onder zure omstandigheden. Ellen constateert datSulfolobusin verhouding weinig eiwit uitscheidt in de omgeving. Maar ook en vooral ontdekte hij dat blaasjes dieSulfolobusaan haar omgeving afgeeft, zijn verbonden met zogenaamde ESCRT-eiwitten. In hogere organismen zijn de ESCRT-eiwitten betrokken bij de celdeling, maar ze spelen ook een rol bij het maken van blaasjes in het celorganel dat endosoom wordt genoemd. Het onderzoek van Ellen suggereert dat de functies van de ESCRT-eiwitten gelijk zijn inSulfolobusen hogere organismen. Tevens ontdekte hij dat tweeSulfolobus-soorten antimicrobiële verbindingen produceren die in het geval vanSulfolobus tokodaiiaan de blaasjes zijn gebonden. De identiteit van de antimicrobiële verbindingen was nog niet eerder bekend inSulfolobus, maar Ellen heeft de twee eiwitten gevonden die verantwoordelijk zijn voor de antimicrobiële werking. Beide eiwitten zijn nodig voor de antimicrobiële werking en ze lijken een volledige nieuwe groep van antimicrobiële eiwitten te vertegenwoordigen. Welke van de twee eiwitten het feitelijke antimicrobiële eiwit is, blijft voorlopig nog een open vraag.
Albert Ellen (Schoonebeek, 1975) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de afdeling Moleculaire Microbiologie. Het werd gefinancierd door NPC.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:12 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...