Plastisch chirurgen en genetici brengen genen ziekte van Dupuytren in kaart
Een grootscheepse genetische studie naar het ontstaan van de ziekte van Dupuytren toont aan dat genetische factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Negen genen geassocieerd met de ziekte zijn in kaart gebracht. Deze ontdekking verschaft nieuw inzicht in het ontstaan van de ziekte. Dit onderzoek is het eerste waarmee de genen-databank LifeLines van het UMCG haar waarde aantoont. De onderzoeksresultaten zijn vandaag gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Promovendus Guido Dolmans verrichtte het onderzoek onder leiding van plastisch chirurg Paul Werker en genetica Cisca Wijmenga uit het Universitair Medisch Centrum Groningen, en geneticus Roel Ophoff uit UMCU samen met plastisch chirurgen van zes ziekenhuizen in Nederland.
De ziekte van Dupuytren veroorzaakt kromstand van de vingers, waardoor deze in ernstige gevallen niet meer gebruikt kunnen worden. Naar schatting wordt 5 tot 10 procent van de ouderen boven de 50 jaar door de ziekte van Dupuytren getroffen.
Bindweefsel
De ziekte van Dupuytren is een zogeheten goedaardige fibromatose (woekering van het bindweefsel) van de hand en vingers, die vaak leidt tot een kromstand van de vingers. De ziekte komt het meeste voor bij mensen boven de 50 jaar en wordt ook wel ‘koetsiers-ziekte’ genoemd. De aandoening begint met een knobbeltje dat binnen enkele maanden een streng in de handpalm kan vormen. Soms kan het ook jaren duren voordat de ziekte verergert. De streng trekt de betreffende vingers krom en op den duur kan men de vingers niet meer bewegen. Meestal ontstaat de ziekte bij de ringvinger of pink, maar kan in alle vingers voorkomen.
De standaard behandeling voor de ziekte van Dupuytren bestaat uit een operatie door een plastisch chirurg of handchirurg, waarbij het zieke weefsel verwijderd of doorgesneden wordt. In veel gevallen komt de ziekte helaas weer terug. Een tweede behandeling gaat gepaard met een groter risico op complicaties en een slechtere functie van de hand.
Nieuw inzicht
Deze studie toont voor het eerst een grote genetische rol in het ontstaan van de ziekte van Dupuytren aan. Een van de belangrijkste resultaten is dat er negen gebieden in het menselijk DNA in kaart zijn gebracht, die geassocieerd zijn met de ziekte van Dupuytren. Zes van deze gebieden bevatten genen betrokken bij ‘WNT signaling’, een biologische pathway dat betrokken is bij verschillende vormen van kanker. Verder onderzoek naar WNT signaling kan in de toekomst leiden tot nieuwe behandelingen voor zowel de ziekte van Dupuytren als verschillende vormen van kanker.
Europese studie
De ziekte komt voornamelijk voor in Noord- en West-Europa, waardoor een genetische oorzaak van de ziekte werd vermoed. Dit is nu door dit onderzoek bevestigd. In het kader van het promotietraject van Guido Dolmans (plastisch chirurg i.o.) is het onderzoek in 2006 gestart. Een ‘genome-wide’ associatie studie (een studie waarbij alle genen tegelijk gescand worden) werd uitgevoerd om de genen te zoeken die betrokken zijn bij het ontstaan van deze ziekte.
In eerste instantie concentreerde het onderzoek zich op bijna duizend patiënten uit zes ziekenhuizen in Nederland (UMCG, Martini Groningen, MCL Leeuwarden, Isala Zwolle, MST Enschede en CZE Eindhoven). Tevens werd een controlegroep van meer dan 3.000 personen uit een grote populatiestudie in Noord-Nederland “LifeLines” onderzocht. In de tweede fase werd het onderzoek uitgebreid tot een Europese studie in samenwerking met Engeland en Duitsland. Meer dan twintig onderzoekers werkten hier aan mee, waarbij uiteindelijk 2.325 patiënten en een controlegroep van 11.562 personen werden onderzocht.
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:55 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...