Query driven visualization of large scale multi-dimensional astronomical catalogs
Promotie: dhr. H. Buddelmeijer, 13.15 uur, Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen
Proefschrift: Query driven visualization of large scale multi-dimensional astronomical catalogs
Promotor(s): prof.dr. E.A. Valentijn, prof.dr. S.C. Trager, prof.dr. J.B.T.M. Roerdink
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Vraaggestuurde visualisatie bespaart wetenschapper veel werk
Met huidige telescopen worden miljarden bronnen waargenomen, waarvan honderden eigenschappen worden gemeten. Er zijn nieuwe technieken nodig om deze grote datasets interactief te kunnen visualiseren. In zijn proefschrift introduceert Hugo Buddelmeijer een vraaggestuurde manier van visualisatie, waarmee schaalbaarheid en flexibiliteit bereikt worden.
Een belangrijk aspect is dat informatie wordt opgeslagen over hoe sterrenkundige data zijn verwerkt. Van elke dataset is dus duidelijk hoe deze is gemaakt en bovendien is het mogelijk om data automatisch te genereren. Met als resultaat dat het vinden van bestaande data en het creëren van nieuwe data op dezelfde manier gebeurt, namelijk door het op te vragen. Een verzoek voor data kan onafhankelijke van de manier van implementeren worden verwoord. Het opvragen van data kan hierdoor vanuit de visualisatie zelf gedaan kan worden, zonder dat de visualisatiesoftware kennis hoeft te hebben van de dataverwerking.
Nieuwe data worden alleen gemaakt als de bestaande data niet geschikt zijn om aan een dergelijk dataverzoek te voldoen. In dat geval wordt de dataset zo gedefinieerd dat hij zo herbruikbaar mogelijk is voor latere dataverzoeken. Vervolgens wordt alleen dat deel van de data gecreëerd dat daadwerkelijk nodig is voor de visualisatie. De data worden alleen opgeslagen als de creatie ervan erg tijdrovend is. Aangezien nieuwe data automatisch op een zowel schaalbare als herbruikbare manier gemaakt worden, hoeven noch visualisatiesoftware noch wetenschapper zich niet met deze zaken bezig te houden. Vraaggestuurde visualisatie resulteert er dus in dat wetenschappers zich volledig op hun onderzoek kunnen richten, omdat geen tijd meer hoeven te besteden aan de administratie van de data.
Hugo Buddelmeijer (Delft, 1980) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG en gefinancierd door NWO.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:12 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.