Functional analysis of the YidC homologs of Bacillus subtilis: SpoIIIJ and YqjG
Promotie: dhr. M.J. Saller, 13.15 uur, Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen
Proefschrift: Functional analysis of the YidC homologs of Bacillus subtilis: SpoIIIJ and YqjG
Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Functionele karakterisering van membraaneiwitten
Doel van het promotieonderzoek van Manfred Saller was de functionele karakterisering van twee membraaneiwitten van Bacillus subtilis, aangeduid als SpoIIIJ en YqjG. In tegenstelling tot andere leden van de YidC/Oxa1/Alb3 eiwitfamilie, werd voor de homologen van B. subtilis gesuggereerd dat ze betrokken zijn bij eiwituitscheiding in plaats van membraaneiwitinsertie. De heterologe expressie van SpoIIIJ en YgjG bleek het groeidefect van een E. coli stam waarin YidC werd uitgeschakeld te kunnen complementeren. Verdere functionele analyse toont aan dat SpoIIIJ en YqjG een rol spelen in membraaneiwitinsertie en assemblage. Beide eiwitten konden als complex geïsoleerd worden met het gehele F1FO ATP synthase wat suggereert dat ze een rol spelen in een laat stadium van de biogenese van dit complex. Met behulp van een membraaneiwitgerichte proteomicsbenadering kon bevestigd worden dat SpoIIIJ een specifieke rol vervult in de sporulatie, terwijl voor YqjG aangetoond kon worden dat het specifiek betrokken is bij de ontwikkeling van de natuurlijke competentie van Bacillus subtilis wat de cellen in staat stelt om DNA op te nemen van de omgeving. Bovendien spelen beide YidC eiwitten een generieke rol in de assemblage van energie transducerende complexen en transporteiwitten. Uit dit onderzoek blijkt dat de functie van het YidC/Oxa1/Alb3 eiwitfamilie sterk geconserveerd is tussen organismen.
Manfred Saller (Duitsland, 1980) studeerde biologie aan de universiteit van Regensburg en deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Moleculaire Microbiologie van de RUG.
Het werd medegefinancierd door de European Science Foundation (ESF). Saller is inmiddels postdoc-onderzoeker bij de afdeling Polymeerchemie van de RUG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:12 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.