Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Clinical and therapeutic implications of remodeling in atrial fibrillation

08 juni 2011

Promotie: mw. M.D. Smit, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Clinical and therapeutic implications of remodeling in atrial fibrillation

Promotor(s): prof.dr. I.C. van Gelder, prof.dr. D.J. van Veldhuisen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Ontstekingremmers mogelijk effectief tegen beginnend boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Meer dan zes miljoen Europeanen hebben last van deze aandoening en de komende decennia zal dit aantal waarschijnlijk verdubbelen, onder meer door de vergrijzing. De gevolgen zijn ernstig: een verhoogd risico op overlijden, herseninfarct, hartfalen en verminderde kwaliteit van leven.

Promovenda Marcelle Smit onderzocht de samenhang tussen “remodeling” in de boezems van het hart en boezemfibrilleren. Remodeling is het geheel aan veranderingen dat aan het boezemweefsel optreedt, door onder meer verhoogde bloeddruk, hartfalen, hartklepaandoeningen en suikerziekte. Remodeling treedt al op voordat de patiënt last krijgt van boezemfibrilleren, maar het heeft ook een zichzelf versterkend effect: zodra boezemfibrilleren optreedt, kan de schade aan de boezems verergeren. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Uit het onderzoek van Smit blijkt onder meer dat patiënten die nog maar kort last hebben van boezemfibrilleren veelal ook ontstekingsverschijnselen hebben. Behandeling met ontstekingsremmers zou het hartritme kunnen herstellen, suggereert de promovenda. Bij patiënten met permanent boezemfibrilleren wordt niet meer geprobeerd het hartritme te herstellen, maar enkel nog de snelle hartslag verlaagd (“rate control”) met behulp van medicatie. Smit stelt vast dat in deze groep soepele rate control (hartslag < 110 slagen per minuut) niet tot meer nadelige remodeling leidt dan strenge rate control (hartslag < 80 slagen per minuut). Daarentegen treedt bij vrouwen juist meer nadelige remodeling op.

Marcelle Smit (Brunei, 1980) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting, Biotronik, Medtronic en St. Jude Medical. Smit is inmiddels in opleiding tot cardioloog in het Martiniziekenhuis Groningen.

 
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:12
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 maart 2025

    RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst

    De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...

  • 05 maart 2025

    Vrouwen in de wetenschap

    De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.

  • 28 februari 2025

    Vici-beurzen voor twee onderzoekers RUG/UMCG

    De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Vici-subsidies van elk maximaal 1,5 miljoen euro toegekend aan Merel Keijzer en Charalampos Tsoumpas. Met deze subsidie kunnen de onderzoekers vijf jaar lang een innovatieve...