Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Modular assembly of functional DNA-based systems

29 april 2011

Promotie: mw. N. Sancho Oltra, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Modular assembly of functional DNA-based systems

Promotor(s): prof.dr. J.G. Roelfes, prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Op DNA-gebaseerde katalysatoren

Núria Sancho Oltra deed onderzoek naar chemische katalysatoren die op DNA zijn gebaseerd. Ze volgde daarbij een modulaire assemblage-aanpak. De innovatieve, functionele systemen die ze maakte, kunnen worden toegepast bij scheikundige syntheses, maar ook in moleculaire sensoren en licht-oogst-applicaties.

Sancho Oltra bestudeerde tevens de mogelijkheden van een kunstmatig ribosoom. Dit ribosoom bleek echter nog niet in staat om peptiden te vormen. Een geoptimaliseerd systeem is daarom noodzakelijk.

Ook keek ze naar de bouw van een licht-oogst-systeem gebaseerd op DNA G-quadruplexen. Hierbij zorgt de specifieke structuur van DNA voor de onderlinge plaatsing van donor- en acceptormoleculen die noodzakelijk is voor energieoverdracht.

Núria Sancho Oltra (Spanje, 1979) studeerde scheikunde aan de universiteit van Barcelona. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG en gefinancierd door NWO.

 
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:10
View this page in: English

Meer nieuws

  • 20 januari 2025

    Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt

    Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...