The expanding world of RAAS: novel insights in the development of renal disease
Promotie: mw. J. Kamilic, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: The expanding world of RAAS: novel insights in the development of renal disease
Promotor(s): prof.dr. H. van Goor, prof.dr. G.J. Navis
Faculteit: Medische Wetenschappen
Individuele behandeling nierziekten stap dichterbij
Het aantal patiënten met chronische nierziekten neemt ieder jaar toe. De behandelmogelijkheden groeien, maar voor steeds meer patiënten zijn dialyse en niertransplantatie op termijn de enige opties. Dit is niet alleen zeer belastend voor de patiënt, maar ook erg duur.
Promovenda Jelena Kamilic verrichtte onderzoek naar de oorzaken van nierziekten. Ze concentreerde zich hierbij op de invloed van het renine-angiotensine aldosterone systeem (RAAS), een hormoonsysteem dat grote invloed heeft op onze bloeddruk, zoutbalans en extracellulair bloedvolume. Beheersing van het RAAS kan de progressie van nierschade voorkomen, zo is de achterliggende gedachte. ACE-remmers zijn veelgebruikte medicijnen die het RAAS beïnvloeden. Kamilic identificeerde in een diermodel genetische variaties (WU-L en WU-B) die de reactie op schade door angiotensine II bepalen. Hoopgevend is dat deze genetische variaties ook bij mensen bestaan. Verder ontdekte Kamilic onder meer dat DNA-methylatie een rol lijkt te spelen in de gevoeligheid voor nierschade. De onderzoekster is hoopvol over de toekomstige behandeling van nierziekten. Volgens haar zal het niet lang meer duren tot patiënten een individuele, ‘op maat gesneden’ therapie kan worden geboden.
Jelena Kamilic (Servië, 1977) studeerde geneeskunde in Belgrado. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdelingen Pathologie & Medische Biologie en Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Jan Kornelis De Cock Stichting. Kamilic blijft als onderzoeker werkzaam in het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:09 |
Meer nieuws
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...
-
16 juli 2024
Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man
Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.