Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Unusual variants of subepidermal autoimmune bullous diseases

30 maart 2011

Promotie: mw. J.J.A. Buijsrogge, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Unusual variants of subepidermal autoimmune bullous diseases

Promotor(s): prof.dr. M.F. Jonkman

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe aanknopingspunten voor het herkennen van blaarziekten

Er zijn ziekten waarbij blaren ontstaan op de huid en in de slijmvliezen, bijvoorbeeld in de mond. Bekend is dat deze ziekten - sub-epidermale autoimmuun bulleuze dermatosen (sAIBD’s) - worden veroorzaakt door aantasting van het afweersysteem. Maar over de precieze oorzaken bestaat nog veel onduidelijkheid. Promovenda Jacqueline Buijsrogge verrichtte hiernaar onderzoek in het Centrum voor Blaarziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In dit gespecialiseerde centrum worden patiënten uit heel Nederland onderzocht en behandeld.

Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat het autoantigeen plectine mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van pemfigoïd, een veel voorkomende vorm van sAIBD. Buijsrogge stelt bovendien vast dat het eiwit BP180 van invloed kan zijn op OLP, een aandoening waarbij ontstekingen in de mond ontstaan. Dit is een aanwijzing dat OLP en pemfigoïd mogelijk nauwer aan elkaar verwant zijn dan eerder werd aangenomen. Verder vond de promovenda nieuwe aanwijzingen dat klinische herkenning en gebruikte laboratoriumtechnieken van grote invloed zijn op de diagnose van sAIBD. Om EBA vast te stellen moet niet alleen serum, maar ook huidbiopt onderzocht worden. Zou dit niet gebeuren, dan blijft tweederde van de ziektegevallen onopgemerkt.

Jacqueline Buijsrogge (Vollenhove, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Dermatologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door het J.P. Naterfonds. Buijsrogge werkt als Dermatoloog in de Bergman Clinics te Heerenveen.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:09
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.