Symposium 'Depressief realisme, angsthaas of zwartkijker?'
Op 10 maart 2011 organiseert de vakgroep Klinische psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen in de Posthoornkerk in Amsterdam het symposium 'Depressief realisme, angsthaas of zwartkijker?'. Tijdens het symposium wordt de grilligheid van de meest voorkomende psychische klachten van diverse kanten belicht.
Hoe erg of abnormaal is het om een zwartkijker of een angsthaas te zijn? Blijft dit vervolgens zo de rest van het leven? Naast op deze vragen wordt ook ingegaan op de vraag of er iets aan 'de aard van het beestje' te doen is.
Bioloog en schrijver Midas Dekkers opent het symposium met een lezing over de vraag of dieren ook een depressieve of angstige aard kunnen hebben en wat ons dat vertelt over de mens.
Diverse psychologen en psychiaters bespreken vervolgens de laatste inzichten en behandelingen op dit vlak. Zo presenteert de Zwitserse hoogleraar psychiatrie Jules Angst nieuwe kennis over mensen die hun leven lang worstelen met manisch depressiviteit, depressie en/of angststoornissen.
Tijdens het symposium worden bovendien enkele nieuwe psychologische behandelingen gedemonstreerd, zoals de Preventieve Cognitieve Therapie en de nieuwe vorm Mobiele Cognitieve Therapie.
Mobiele Cognitieve Therapie kan vanuit huis gedaan worden via de computer of mobiele telefoon met een therapeut op afstand. Met behulp van SMSjes wordt gevolgd hoe het gaat met de stemming.
Het symposium besluit met een overzicht van alle effectieve behandelingen voor depressie en angst.
Het symposium is een initiatief van prof.dr. C. Bockting (vakgroep Klinische Psychologie, Rijksuniversiteit Groningen). Met haar onderzoeksgroep bestudeert zij het beloop van psychische klachten over tijd, factoren die chroniciteit en recidivering bepalen en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden om de prognose te verbeteren (zie: www.rug.nl/staff/c.l.h.bockting/research).
Symposium
Titel: 'Depressief realisme, angsthaas of zwartkijker?'
Datum: 10 maart 2011 van 13.00 tot 17.30 uur
Locatie: Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124-126, 1013 EX Amsterdam
Toegang: 60 euro
Voor meer informatie en aanmelden zie www.doorbreek-depressie.nl
Laatst gewijzigd: | 14 september 2023 15:39 |
Meer nieuws
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
05 november 2024
Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?
Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...
-
10 september 2024
Steeds weer de verkeerde
Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...