Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Nieuwe vragenlijst voor astmapatiënten helpt huisarts bij diagnose en behandeling

20 januari 2011

In 80% van de gevallen worden patiënten met astma behandeld door de huisarts. Een nieuw ontwikkelde vragenlijst stelt de huisarts in staat om de ernst en de verandering van hyperreactiviteit van de luchtwegen bij astmapatiënten te kunnen meten. Toepassing van deze vragenlijst in een nieuwe vorm van ketenzorg tussen de huisarts en de longarts in het ziekenhuis, maakt het mogelijk dat de huisarts de regiefunctie behoudt bij de behandeling van patiënten met chronische longziekten. Huisarts Roland Riemersma uit Appingedam heeft de nieuwe vragenlijst ontwikkeld en gevalideerd in samenwerking met de vakgroep Huisartsgeneeskunde en het GRIAC (Groningen Research Institute of Asthma and COPD) van het UMCG/RUG. Riemersma promoveert 24 januari 2011 op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tot nu toe wordt hyperreactiviteit van de luchtwegen bij astma in het ziekenhuis gemeten door middel van een tijdrovende provocatietest die vervelend is voor de patiënt. Bovendien is deze test duur. Door het nieuwe meetinstrument in te zetten bij de huisarts kan de diagnostiek, behandeling en begeleiding van astmapatiënten laagdrempelig bij de huisarts worden uitgevoerd.

Ketenzorg

Riemersma werkt al jaren intensief samen met longartsen van verschillende ziekenhuizen in Groningen en het Huisartsenlab Noord. De samenwerking heeft in 2007 geleid tot implementatie van een nieuw systeem van ketenzorg voor de behandeling van patiënten met astma en/of COPD, een verzameling van longziekten waaronder chronische bronchitis en longemfyseem. Het doel van deze vorm van ketenzorg bij astma/COPD is om sneller een juiste diagnose te stellen, en het overleg tussen de longarts en huisarts te stroomlijnen waarbij de regie voor de patiënt bij de huisarts ligt. Voor dit project is ondersteuningssoftware ontwikkeld. Deze software zorgt ervoor dat alle zorgaanbieders in de keten van de behandeling van patiënten met astma of COPD beschikken over gegevens zoals het effect van de astmabehandeling, de mate van longbeschadigingen bij COPD, rookgedrag en informatie over de inhalatietechniek van de patiënt. In zijn onderzoek heeft Riemersma aangetoond dat de vernieuwde ketenzorg bij astma/COPD meerwaarde heeft in de huisartsenpraktijk omdat de huisarts over alle relevante informatie beschikt. Het onderzoek is gefinancierd door AstraZeneca B.V. Nederland.

Curriculum Vitae

Roland Riemersma (Velp, 1962) studeerde Geneeskunde aan de RUG. Riemersma is huisarts in Appingedam en heeft 1 dag in de week een onderzoeksaanstelling bij het UMCG/RUG. Hij heeft zijn promotieonderzoek uitgevoerd bij de vakgroep Huisartsgeneeskunde en het GRIAC, Groninger Research Institute of Astma and COPD, van het UMCG/RUG. De titel van het proefschrift is: ‘New developments in the treatment, diagnosing and management of astma in general practice’. Hij promoveert in de Medische Wetenschappen bij prof.dr. T. van der Molen en prof.dr. D.S. Postma.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:55
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.