Flavours of gauge theories
Promotie: dhr. A. Deuzeman, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Flavours of gauge theories
Promotor(s): prof.dr. E. Pallante
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Computersimulaties van de sterke interactie met de charm quark
Het onderzoek van Albert Deuzeman laat zien dat het mogelijk is om op consistente wijze de charm quark - de op drie na lichtste quark - mee te nemen in computersimulaties van de sterke interactie. Het toevoegen van een groot aantal lichte quarks leidt tot een kwalitatieve verandering in het gedrag van de sterke interactie, waarbij quarks nog wel interacties met elkaar hebben, maar zich toch vrij kunnen bewegen. Een dergelijke verandering was voorspeld in de jaren tachtig, maar kan pas nu, met de toegenomen kracht van computers, worden bekeken in simulaties.
Het toevoegen van fermionen aan niet-Abelse ijktheorieën kan de aard van de interacties sterk veranderen. Deuzeman presenteert de resultaten van studies aan SU(3) ijktheorieën met toenemende aantallen quarks in de fundamentele representatie met behulp van computersimulaties. Na een korte inleiding op de effecten van het introduceren van dynamische quark in dergelijke berekeningen worden resultaten over het toevoegen van charm quarks in grootschalige berekeningen gegeven.Vervolgens wordt voorbij de fenomenologie van het Standaard Model van deeltjesfysica gegaan, om te kijken naar de effecten van grote hoeveelheden lichte quarks. Eerdere resultaten uit storingsrekening laten zien, dat de theorie voorbij een bepaalde kritische hoeveelheid quarks in een nieuwe fase terecht zou kunnen komen. De precieze hoeveelheid quarks waarbij dat gebeurt (en zelfs het bestaan van zo'n fase überhaupt) werd echter betwist. Met behulp van methoden geïnspireerd door de natuurkunde van faseovergangen wordt in dit proefschrift aangetoond dat zo'n nieuwe fase afwezig is bij het toevoegen van acht quarks. Bij twaalf quarks, daarentegen, zijn er sterke numerieke indicaties dat de theorie zich volkomen anders gedraagt en zich waarschijnlijk inderdaad in een dergelijke nieuwe fase bevindt. Voorlopige resultaten over de eigenschappen van deze theorie worden gegeven.
Albert Deuzeman (Woudsend, 1980) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Centrum voor Theoretische Natuurkunde van de RUG. Deuzeman gaat door als postdoc bij de universiteit van Bern, Zwitserland.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:12 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.