Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Control of supramolecular phenomena via molecular motors

12 november 2010

Promotie: mw. M.G.M. Jongejan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Control of supramolecular phenomena via molecular motors

Promotor(s) prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Het onderzoek van Jongejan gaat grotendeels over amplificatie van chiraliteit. Dit houdt in dat een chiraal molecuul (een spiegelbeeld vorm) meerdere omliggende niet chirale moleculen kan beïnvloeden zodat het systeem op grote schaal chiraal wordt. In dit onderzoek zijn de gebruikte chirale moleculen zogenaamde moleculaire motoren. Door deze moleculen toe te voegen aan vloeibare kristallijne fasen wordt een vingerafdrukpatroon waargenomen met behulp van een microscoop. Door bestraling met UV licht kan de fase roteren. Ons onderzoek heeft aangetoond dat een computer model dit gedrag kan voorspellen en dat dit gedrag alleen reversibel is in open systemen bestaat.

Een moleculaire motor die aan een polymeerketen vastgezet is genereert ook een vingerafdruk patroon als bij de eerder genoemde vloeibaar kristallijne fasen. Onder invloed van UV licht verandert dit patroon. Met zichtbaar licht kan dit teruggedraaid worden. Als deze polymeerketens met moleculaire motor op een oppervlak gedeponeerd worden vormen ze kleine ringetjes op gelijkwaardige afstanden. Deze ringetjes zijn heel klein (nm schaal) en vormen een geordend patroon over grote gebieden (100 x 100 μm)

Ook is de eerste wateroplosbare moleculaire motor gesynthetiseerd. Deze vormt micellen (zeepbellen) in water. Als de moleculaire motor met UV licht bestraald wordt is er een lagere concentratie van nodig om micellen te vormen dan als dit niet het geval is.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 15 juli 2024

    Financiering voor RUG onderzoekers uit Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL

    Voor onderzoek naar het circulair maken van plastics ontvangen Professors Patrizio Raffa en Katja Loos samen ongeveer 1,2 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL.