Profiling of ABC transporters
Promotie: mw. J.C. Wolters, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Profiling of ABC transporters
Promotor(s): prof.dr. B. Poolman
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
ABC-transporters scherper in beeld
Karin Wolters beschrijft in haar proefschrift een nieuwe methode om ATP-bindende eiwitten en in het bijzonder ATP-bindingscassette (ABC) transportsystemen te isoleren en verrijken uit complexe eiwitmengsels die in de cel aanwezig zijn.
ABC-transporters transporteren onder andere voedingsstoffen en regelen tal van processen, zoals bijvoorbeeld het volume van de cel. Het belang van ABC-transporters is zichtbaar in ziektes als bijvoorbeeld taaislijmziekte en resistentie tegen medicaties, die veroorzaakt worden door het niet of slecht functioneren van de eiwitten.
Naast de ontwikkeling van een methode voor het isoleren van ABC-transporters is er in meer detail gekeken naar het ABC-opnamesysteem OpuA van de bacterie Lactococcus lactis. OpuA beschermt de bacterie tegen een toename in de zoutconcentratie (osmolariteit) aan de buitenkant van de cel. De kristalstructuur van het substraat-bindende domein is bepaald, en hiermee is een beter inzicht verkregen in de wijze waarop het substraat glycinebetaine wordt herkend en gebonden. Tevens is een aantal biofysische technieken, waaronder elektronenmicroscopie en massaspectrometrie, gebruikt om meer te weten te komen over de structuur van het hele OpuA-complex, omdat het tot op heden is het niet gelukt om de structuur van het gehele OpuA-eiwit te bepalen via een kristalstructuur.
Karin Wolters (Noordoostpolder, 1981) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Enzymologie van de RUG en gefinancierd door het Nederlands Proteomics Centrum. Wolters gaat verder in het onderzoek als postdoc bij het nieuwe centrum voor systeembiologie van de RUG en het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:15 |
Meer nieuws
-
07 april 2025
Plastic recycling: hoe kun je de koolstofatomen opnieuw gebruiken?
Wetenschappers van de RUG werken aan nieuwe manieren om plastic afval te recyclen en er nieuwe, hoogwaardige producten van te maken.
-
07 april 2025
Gratama Jubileumgift voor Marleen Kamperman en Marijke Leliveld
Prof. dr. Marleen Kamperman en Marijke Leliveld hebben EUR 100.000 ontvangen van de Gratama Stichting voor hun onderzoeksproject gericht op het produceren van biologisch textiel voor duurzame mode.
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.