Stressful life events and adolescents' mental health: the TRAILS study
Promotie: dhr. M.P. Bakker, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Stressful life events and adolescents' mental health: the TRAILS study
Promotor(s): prof.dr. A.J. Oldehinkel, prof.dr. J. Ormel
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nieuwe inzichten in pesten en gedragsproblemen bij jongeren
Jongens worden vaker gepest als zij geen ‘jongensachtig’ gedrag tonen; meisjes als zij geen ‘meisjesachtig’ gedrag tonen. Of zij vroeger dan gemiddeld in de puberteit komen, maakt daarbij niet uit. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Martin Bakker.
Om het risico op pestgedrag te verminderen, lijkt het belangrijk om kwetsbare jongens meer assertiviteit te leren en kwetsbare meisjes meer zelfcontrole. Maar zo’n sociale vaardigheidstraining alleen is niet genoeg. Kwetsbare jongeren zullen waarschijnlijk het meeste baat hebben bij een schoolbrede aanpak tegen pestgedrag, zo stelt de promovendus. Dit betekent: schoolbrede regels en sancties, trainingen voor docenten, een gericht onderwijsprogramma in de klas, sociale vaardigheidstraining, individuele gesprekken, enzovoort.
Ook stelt Bakker vast dat jongeren die minder zelfcontrole tonen, vaker conflicten met autoriteiten hebben (ouders, school en politie), vooral als ze ook nog vroeg in de puberteit komen. Dit geldt niet alleen voor jongens, maar ook voor meisjes. Dit wijst erop dat het belangrijk is om aandacht te schenken aan zelfcontrole in deze kwetsbare doelgroep om problemen later in het leven te voorkomen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het tijdelijk schorsen van school het probleemgedrag alleen maar in stand houdt. Deze strafmaatregel zou daarom zoveel mogelijk moeten worden vermeden, stelt Bakker. Onderzoek naar de manier waarop jongeren op stress reageren zou nog meer theoretisch onderbouwd kunnen worden, stelt de promovendus verder.
Martin Bakker (Heerenveen, 1979) studeerde sociologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Interdisciplinair Centrum Psychiatrische Epidemiologie (ICPE) en het onderzoeksinstituut SHARE. Het onderzoek is onderdeel van het Tracking Adolescents’ Individual Lives Survey (TRAILS) project. Bakker werkt inmiddels als onderzoeker bij het NIVEL.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:14 |
Meer nieuws
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...