Kac-moody symmetries and gauged supergravity
Promotie: dhr. T.A. Nutma, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Kac-moody symmetries and gauged supergravity
Promotor(s): prof.dr. E.A. Bergshoeff
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Symmetrie - it makes the world go round
Symmetrie zorgt er niet alleen voor dat onze wereld rond is, maar ook dat hij rond blijft draaien. Van de perfect cirkelvormige wielen op onze fietsen en auto's, tot de fout-correctie algoritmes die e-mails leesbaar houden; symmetrie is letterlijk overal.
Symmetrie dicteert ook hoe de wetten van de natuur eruit zien. Op de schaal van de kleinste deeltjes is het de symmetriegroep van het Standaard Model die de wisselwerking in en tussen atomen en atoomkernen regelt. Op de schaal van het heelal is het Einsteins symmetrieprincipe van de ruimte-tijd dat zwaartekracht verklaart.
Het proefschrift van Teake Nutma gaat over de zogenoemde Kac-Moody symmetrieën. In tegenstelling tot de symmetrieën van het Standaard Model en van zwaartekracht, zijn Kac-Moody symmetrieën oneindig. Ze duiken op in de context van M-theorie, een tot op heden onbekende theorie die wellicht zowel het Standaard Model als zwaartekracht kan beschrijven. Dit proefschrift behandelt hoe Kac-Moody symmetrieën op een eenduidige manier alle superzwaartekrachten, de lage-energie limieten van M-theorie, beschrijven. Bovendien blijkt het dat de Kac-Moody symmetrieën informatie bevatten over alle bekende ijk-deformaties van de superzwaartekrachten. Nutma laat zien hoe de velden van de verschillende geijkte superzwaartekrachten kunnen worden verkregen uit de Kac-Moody symmetrieën en probeert de bewegingsvergelijkingen aan beide zijden aan elkaar te relateren.
Teake Nutma (Heerenveen, 1981) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Centrum voor Theoretische Natuurkunde van de RUG. Nutma gaat door als postdoc onderzoeker bij het Albert-Einstein Instituut in Potsdam.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:15 |
Meer nieuws
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
07 juli 2025
Masterstudent Industrial Engineering and Management Ana Lazar wint GUF-100 prijs
Tijdens de RUG Ceremony of Merits op 4 juli is Ana Lazar uitgeroepen tot winnaar van de GUF-100 prijs en daarmee tot de beste student van de Faculty of Science and Engineering 2024-2025.
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.