The LOFAR epoch of reionization experiment data model: simulations, calibration and inversion
Promotie: dhr. P. Lampropoulos, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: The LOFAR epoch of reionization experiment data model: simulations, calibration and inversion
Promotor(s): prof.dr. L.V.E. Koopmans, prof.dr. S. Zaroubi, prof.dr. A.G. de Bruijn
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Met LOFAR zoeken naar de roodverschoven 21cm-lijnemissie
Een van de meest opwindende toepassingen van LOFAR wordt voor sterrenkundigen het zoeken naar de roodverschoven 21cm-lijnemissie van de periode der herionisatie (Epoch of Reionisation, EoR). Promovendus Panagiotis Lampropoulos onderzocht de relatie tussen het hemelsignaal en de geobserveerde gegevens en bediscussieert in zijn proefschrift een statistisch-optimale oplossing voor het behandelen van de LOFAR-gegevens, die tevens efficiënt is qua vereiste rekenkracht.
Momenteel wordt aangenomen dat de periode na de hercombinatie, ook wel ’donkere tijden’ genoemd, waarin het universum neutraal werd, ongeveer duurde tot het 400.000ste levensjaar van het universum. Tijdens de EoR begonnen zich objecten te vormen in het vroege universum en zij werden energierijk genoeg om neutrale waterstof te ioniseren. De meest prominente methode van het ontrafelen van het spoor dat leidt naar deze periode, is de 21-cm lijn van neutrale waterstof, het meest voorkomende element in het universum. Door het uitdijen van het universum is deze lijn roodverschoven naar het lage regime van het radiospectrum, met een golflengte van enkele meters. De gevoeligheid die nodig is voor het bereiken van dit wetenschappelijke doel, kan in essentie worden vertaald naar het verzamelen van enorme hoeveelheden gegevens. Tevens moeten de gegevens worden gecorrigeerd voor de instrumentele en atmosferische verstoringen met een nooit eerder vertoonde nauwkeurigheid.
Panagiotis Lampropoulos (Griekenland, 1983) studeerde natuurkunde aan de universiteit van Athene. Zijn promotieonderzoek deed hij bij de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling sterrenkunde, Kapteyn Astronomical Institute. Het onderzoek werd mede gefinacierd door SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland). Hij vervolgt zijn loopbaan als postdoc bij de RUG en ASTRON.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:15 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
NWO ENW-XL-miljoenenbeurzen voor onderzoeksprojecten RUG
Vier onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen NWO beurzen van 3 miljoen euro voor hun onderzoeksprojecten.
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).