Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Topwetenschapper Johan Bos benoemd op Endowed Chair bij de Faculteit der Letteren

13 juli 2010
Foto Johan Bos

Prof.dr. Johan Bos wordt per 1 augustus 2010 benoemd op de Endowed Chair bij de Faculteit der Letteren. Hij is een van de negen topwetenschappers, waarvoor het College van Bestuur via het Endowed Chair programma extra financiering beschikbaar stelt. Bos studeerde computationele taalkunde (cum laude) aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde (magna cum laude) aan de universiteit in Saarbrücken, waarna hij postdoc-onderzoeker werd aan de Universiteit van Edinburgh. Sinds 2005 is hij hoogleraar Computer Science bij de universiteit Sapienza in Rome. In Groningen wordt hij hoogleraar Computationele Semantiek.

Johan Bos (Delfzijl, 1968) is een autoriteit op het gebied van de computationele semantiek, het systematisch vertalen van natuurlijke taal naar betekenisrepresentaties en het automatisch redeneren daarmee. De impact van het onderzoek van Bos blijkt uit zijn hoge citatiescore waarmee hij tot de absolute top van de Faculteit der Letteren zal gaan behoren. Hij was co-auteur van het meestgebruikte leerboek over computationele semantiek, Representation and Inference, en geniet ook voor zijn ambachtelijk werk als ontwikkelaar en programmeur groot respect. Door hem ontwikkelde software, waaronder DIPPER en BOXER, wordt in de hele wereld gebruikt. Zijn internationale netwerk is sterk, niet alleen door zijn internationale carrière tot nu toe, maar ook door zijn prominente rol in de Association for Computational Linguistics, waar hij president is van een Special Interest Group voor computationele semantiek, door zijn veelvuldig optreden als invited speaker op internationale congressen en door zijn betrokkenheid bij internationale onderzoekprojecten.

Computational Linguistics

Het onderzoek van Bos wordt ondergebracht in het onderzoek van het Centre for Language and Cognition (CLCG) en zal daar een verdere versterking betekenen van de onderzoekgroep Computational Linguistics , de groep die in de vorige visitatie een score haalde van 4x5 en die tot de sterkste in Europa gerekend kan worden. Bos gaat zich bezighouden met het ontwikkelen van een grootschalige gedetailleerde semantische annotatie van Engelse, Nederlandse, en meertalige teksten en het toepassen hiervan op statistische leermethoden in de computationale semantiek.

Endowed Chairs programma

Om haar reputatie als uitstekende onderzoeksinstelling verder uit te bouwen is de Rijksuniversiteit Groningen in 2009 gestart met een ambitieus investeringsproject, het University of Groningen Endowed Chairs programma. Dit project is een impulsinvestering van circa twintig miljoen euro, waarbij internationaal vooraanstaande wetenschappers worden aangetrokken om aan de Rijksuniversiteit Groningen te komen werken. De vakgebieden waarin deze wetenschappers werken zijn verdeeld over de negen faculteiten. De tot nu toe benoemde Endowed Chair-hoogleraren zijn: Kocku von Stuckrad (Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap), Philip McCann (Ruimtelijke Wetenschappen) en Igor Douven (Wijsbegeerte).

Noot voor de pers

Meer informatie:

· prof.dr. Johan Bos, tel. 00393469468295, e-mail: bos meaningfactory.com

· prof.dr. Gerry Wakker, decaan Faculteit der Letteren, tel. 050-363 6050, e-mail: g.c.wakker rug.nl

Laatst gewijzigd:23 augustus 2021 13:49
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien Groningse onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euror toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 25 juni 2024

    Hoe om te gaan met microplastics in ons dagelijks leven

    Irene Maltagliati richt zich in haar onderzoek op de vraag hoe we ons meer bewust kunnen zijn van microplastics en ons gedrag kunnen veranderen.

  • 17 juni 2024

    De Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden

    Na de zomer verwelkomt de Young Academy Groningen opnieuw zeven nieuwe leden. Hun onderzoek bestrijkt een breed scala van onderwerpen, variërend van spraaktechnologie tot de filosofie van ethiek en politiek en de polymeerchemie.