De rol van gas in een duurzame energiehuishouding
Oratie: dhr. prof.dr. F.A. de Bruijn, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: De rol van gas in een duurzame energiehuishouding
Leeropdracht: Gasconversietechnologie
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
De Nederlandse energiehuishouding is voor een groot gedeelte gebaseerd op aardgas, mede dankzij de eigen gasvoorraden. Aardgas is de dominante brandstof voor de elektriciteitsopwekking, gebouwde omgeving en energie-intensieve industrie. Tegelijkertijd is het aandeel duurzame energie op het totale Nederlandse energieverbruik één van de laagste van Europa.
Voor het drastisch verminderen van de CO2 uitstoot en het onafhankelijk worden van fossiele bronnen is zowel behoefte aan een versnelling van de energietransitie als aan een blauwdruk voor de toekomstige duurzame energievoorziening. In deze blauwdruk zou de gasinfrastructuur een centrale rol moeten krijgen. Zowel voor de balancering van vraag en aanbod van elektriciteit, als voor het voorzien in de energie- en grondstofbehoefte van de industrie, de transportsector en de gebouwde omgeving, zal gas een dominante rol spelen. Dit gas dient wel in toenemende mate vergroend te worden, anders komt de duurzame energiehuishouding niet dichterbij.
Een zeer groot geïnstalleerd vermogen van wind- en zonne-energie zou in een derde van de huidige Nederlandse energiebehoefte kunnen voorzien. Voor het invullen van de resterende energiebehoefte met hernieuwbare bronnen zou vooral op biomassa-importen gesteund moeten worden.
CO2 afvang en opslag is waarschijnlijk een onmisbare optie bij de drastische reductie van CO2. Een flexibele gasinfrastructuur kan een cruciale rol spelen in de verduurzaming van onze energiehuishouding, zodat ook bij tegenvallende snelheid van de implementatie van hernieuwbare energie toch de reductiedoelstellingen haalbaar blijven. Een flexibele gasinfrastructuur zou opgebouwd kunnen worden uit een substructuur voor distributie van aardgas vermengd met een groeiend aandeel groen gas, een substructuur voor waterstof en mogelijk een substructuur voor synthesegas.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:13 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.