Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Verfijn uw zoekopdracht

Herstel standaardwaarden
check form
  • Nieuws per interessegebied

  • Nieuws per onderwerp

  • Nieuws van

  • Nieuws per doelgroep

Nieuws doorzoeken

Hier kunt u zoeken naar berichten van de afgelopen twee jaar. Oudere berichten kunt u vinden in het archief.

Search form

Resultaten 1 - 10 / 508*

Colloquium Mathematics - Prof. dr. Anne Fruehbis-Krueger, University of Oldenburg
Datum:04 februari 2025

title: Singularities -- How to find them and how to get rid of them!

Abstract:

Singular points of algebraic varieties and complex spaces are often perceived as an obstacle to applying standard methods. But they are

beautiful and interesting objects in their own right and come with rich structure. They certainly merit a deeper study, which historically had a focus on hypersurfaces and complete intersections. In this talk, we will first discuss an algorithmic approach for parallel singularity detection and then we go on to methods for relating suitable smooth objects to a given singularity -- namely smoothings and desingularization. Along the way, we will encounter also new results on non-isolated singularities, which are simple in the sense of Arnold -- something that cannot occur for hypersurfaces and complete intersections.

‘Verleiden mag, misleiden niet’
Datum:04 februari 2025

In de supermarkt staat een pak ‘zwarte bessensap’. Tenminste, zo heet het en de foto op de verpakking suggereert dat ook. Maar uit de ingrediëntenlijst blijkt dat de inhoud voornamelijk gemaakt is van appels en druiven. Is dat zonder meer toegestaan? Wordt de consument hier niet misleid? Juriste Carien de Jager houdt zich met dit soort vragen bezig.

Friese taal wordt beter doorgegeven dan het Nedersaksisch
Datum:03 februari 2025

Het is beter gesteld met het Fries dan met het Nedersaksisch. Friezen gebruiken de taal vaker thuis en geven deze beter door dan bewoners in het Nedersaksisch taalgebied. Ook vermengt het Fries minder met het Nederlands dan het Nedersaksisch.

Flexibele zonnepanelen en een getatoeëerde sensor
Datum:03 februari 2025

De zwarte stippen en lijnen op dit plastic plaatje geleiden stroom, en zijn net zo flexibel als het plastic eronder. En dat is bijzonder, vertelt adjunct hoogleraar Polymeertechniek Ranjita Bose: ‘Het is een geleidend polymeer, dat de flexibele eigenschappen van plastic combineert met de geleiding van metalen.’ Bose kan deze geleidende coating in elk gewenst patroon aanbrengen, ook op kwetsbare materialen zoals textielvezels of de huid.

Uitgelichte publicaties december 2024 - januari 2025
Datum:30 januari 2025

Lees hier over de uitgelichte publicaties van december/januari: nieuwe inzichten in elektronica van 2D materialen en in de eiwitklonten die de ziekte van Huntington veroorzaken.

RUG en GUF “investeren” niet in oorlogsindustrie
Datum:30 januari 2025

In berichtgeving op social media wordt beweerd dat de RUG en het GUF investeren in bedrijven die direct bijdragen aan de verwoesting van Gaza. Het is de RUG niet toegestaan haar publieke middelen te besteden aan investeringsfondsen. Mogelijk wordt de RUG verward met het GUF.

RUG-onderzoek naar extremisme in IJsselland
Datum:30 januari 2025

Hoewel extremisme in IJsselland een beperkt fenomeen is, moet het vanwege het dynamische en veelzijdige karakter en recente maatschappelijke ontwikkelingen serieus worden genomen door bestuurders en professionals. Dat concludeert een onderzoeksrapport dat vandaag verschijnt over extremisme in de elf gemeenten die samen de veiligheidsregio IJsselland vormen.

In de Wetenschap-podcast- Malvina Nissim: Impact van Large Language Models & ChatGPT
Datum:30 januari 2025

'In de Wetenschap' is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen. Malvina Nissim is te gast in deze aflevering. Ze bespreken de mogelijkheden en beperkingen van LLM's, bias in modellen en de impact van deze technologieën op het onderwijs en de maatschappij.

Online èn offline spelen belangrijk voor de ontwikkeling van digitale geletterdheid bij kinderen
Datum:28 januari 2025

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen het best spelenderwijs hun digitale geletterdheid ontwikkelen. Dat kan zowel offline als online gebeuren. Digitale media-activiteiten van kinderen, zoals het bekijken van onlinevideo’s of gamen, lijken op vermaak en worden door volwassenen als oppervlakkig ervaren.

Artistieke ambassadeurs: het maken van kunst als onderzoeksmethode
Datum:28 januari 2025

Schilderen, schrijven, theater maken – het zijn geen activiteiten waar je als eerste aan denkt bij wetenschappelijk onderzoek. Toch is dit mogelijk aan de Rijksuniversiteit Groningen.

* Het aantal zoekresultaten kan afwijken van het aantal resultaten dat u ziet, omdat sommige documenten afgeschermd zijn.