Uit het dagboek van een vrije vrouw. Frederike van Uildriks 1854-1919
22 september 2010 t/m 15 januari 2011
Aanleiding voor de tentoonstelling is de annotatie en uitgave van het unieke dagboek van de Groningse Frederike van Uildriks (1854-1919), getiteld De liefde en de vrijheid natuurlijk! door Mineke Bosch. Zij werd onlangs benoemd tot hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. De opening van de tentoonstelling valt samen met haar oratie.
Hoewel Aletta Jacobs bekend is als hét icoon van het historisch feminisme, laat haar leeftijdgenote Frederike van Uildriks zien dat emanciperen begint bij jezelf: bij de keuze om geen handschoenen meer te dragen en andere knellende conventies naast je neer te leggen.
In de tentoonstelling wordt een aantal thema's uit het dagboek van deze ambitieuze jonge vrouw in het Groningen van de jaren '70 en '80 van de negentiende eeuw in beeld gebracht. Daaruit wordt duidelijk hoe zij zich ontwikkelde van een toegewijde onderwijzeres tot een succesvol publiciste.
Deze tentoonstelling is mede tot stand gekomen door steun van het VSBfonds.
Bijbehorende Exposities
Tegelijkertijd met de tentoonstelling in het Universiteitsmuseum zijn er enkele bijbehorende exposities ingericht: over haar publicaties in de Universiteitsbibliotheek, getiteld Publiciste in het vrije veld , over Groningen rond 1900 in de Groninger Archieven, getiteld Verliefd op de Vischmarkt , en over haar leven met Vitus Bruinsma in het Historisch Centrum Leeuwarden, getiteld Frije Leafde mei Vitus.
Educatie en Stadswandelingen
Bij de tentoonstelling over Frederike van Uildriks is een lespakket voor leerlingen in de onderbouw van VMBO, HAVO/VWO. Zie ook www.frederikevanuildriks.nl.
Paulien Ex verzorgt een stadswandeling waarbij Frederike en haar tijd weer tot leven komen. De wandeling duurt 1,5 uur en begint bij het Universiteitsmuseum. De wandeling kan worden geboekt voor groepen vanaf 15 personen. Zie ook www.frederikevanuildriks.nl.
Laatst gewijzigd: | 13 augustus 2021 15:28 |