Wat een ruimte! Ruimteonderzoek in Nederland
Deze expositie is een samenwerkingsproject van de Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON) en het Universiteitsmuseum Utrecht. Aanleiding is het 40-jarig jubileum van het ruimteonderzoek in Nederland. De tentoonstelling en het begeleidend lesmateriaal sluiten aan bij het vak Algemene Natuurwetenschappen voor leerlingen uit de bovenbouw van Havo en VWO.
In de ruimte speelt het onvoorstelbare zich af. Sterren worden geboren in een verzengende hitte en sterven met een spectaculair slotvuurwerk. Sterrenstelsels botsen met ongelofelijk geweld en gulzige zwarte gaten verzwelgen alles wat maar een beetje in de buurt komt. WAT EEN RUIMTE! laat bezoekers kennismaken met deze wonderlijke verschijnselen en daagt ze uit zelf in de huid van de ruimteonderzoeker te kruipen.
Straling
Op aarde merken we weinig van deze onvoorspelbare verschijnselen, want slechts een klein deel van alle straling komt de dampkring binnen. Wie gebruik maakt van speciale instrumenten in de ruimte kan ook andere straling zichtbaar maken, zoals röntgen-, infrarood- of gammastraling. Dit "onzichtbare" licht zit voor ruimteonderzoekers boordevol informatie. Daarom kijken zij naar zoveel mogelijk soorten straling.
Dark room
In de tentoonstelling kunnen bezoekers zelf de spanning van het ruimteonderzoek ontdekken. Via de "spiegelgang" kom je in de dark room, het heelal voorstellend. Daar kun je van allerlei proefjes doen, waarmee wetenschappers in werkelijkheid ook worden geconfronteerd. Je kunt zelf een spectrum onderzoeken, ontdekken hoe een telescoop werkt en door een infraroodcamera kijken. Prachtige foto’s van de aarde, sterren en heelal illustreren het meest recente onderzoek.
Laatst gewijzigd: | 13 augustus 2021 15:24 |