Johan Dijkstra en de Groninger Universiteit. Kunst van studenten en hun meester 1926 – 1961
I.n 1935 kreeg Johan Dijkstra van Koningin Wilhelmina opdracht om een gebrandschilderd raam voor de aula van het Academiegebouw te vervaardigen. Het “Koninginneraam” was in 1937 voltooid en werd in aanwezigheid van de Koningin onthuld. Het vijfde en laatste glas-in-loodraam werd in 1951 geplaatst.
Ook de gebrandschilderde ramen in het bacteriologisch-serologisch laboratorium van het AZG zijn van zijn hand. Daarnaast heeft Dijkstra een aantal hoogleraren geportretteerd.
Het grootste deel van de tentoonstelling belicht de nauwe band tussen Johan Dijkstra en de studententekenvereniging “Dye Linetreckers”. Dijkstra is hiervan dertig jaar begeleider, “Meester”, geweest. Tussen de studenten en Dijkstra bestond een hechte band door de gemeenschappelijke belangstelling voor tekenen en andere vormen van kunstbeoefening. Tijdens de tekenavonden in het atelier van Dijkstra in de Prinsenhof liet hij hen met diverse materialen en technieken experimenteren. Daarnaast trokken Dijkstra en de Linetreckers er vaak met palet of schetsboek op uit om in de natuur te werken.
Onder de inspirerende leiding van Johan Dijkstra zijn er naast vrij werk veel opdrachten als affiches, programmaboekjes en illustraties in almanakken en studentenbladen tot stand gekomen.
De tentoonstelling geeft een goede indruk van de tekenclub Dye Linetreckers ten tijde van Johan Dijkstra (1926 – 1961). Van veel leden is eigen werk te zien, zoals naaktstudies, aquarellen, gouaches en linoleumsneden en foto’s van de fotoafdeling “Constoghe”. Een filmfragment uit 1939 toont de Linetreckers tijdens een boottocht, een zgn. “waterjuweel”.
Laatst gewijzigd: | 13 augustus 2021 15:26 |