Update: Quotum bereikt van Open Access-deal met Lippincott Williams & Wilkins

Volgens de overeenkomst tussen uitgever Lippincott Williams & Wilkins (LLW) en de Nederlandse universiteiten (UNL) mogen Nederlandse corresponderende auteurs een maximum aantal open access-publicaties per jaar publiceren zonder extra artikelverwerkingskosten (APC): 270 artikelen in 2024, 273 in 2025 en 276 in 2026.
Gevolgen
Het nationale jaarlijkse quotum voor 2024 is bereikt. Dit betekent dat de deal is opgeschort en RUG/UMCG-artikelen niet langer in aanmerking komen voor de gebruikelijke korting van 100% op de open access-vergoeding.
Nederlandse corresponderende auteurs kunnen vanaf 1 januari 2025 gebruikmaken van de nieuwe toewijzing van OA-vergoedingsvrijstellingen.
Alternatieve routes
Let op: Tijdens de opschorting van de deal kunnen auteurs ervoor kiezen om closed access te publiceren. Als u ervoor kiest om open access te publiceren, moet u de APC zelf regelen en betalen. Alternatieve routes kunnen de Taverne Amendment route of de Rights Retention Strategy zijn, neem contact met ons op voor meer informatie.
Mocht uw onderzoeksfinancier (bijv. NWO or Horizon Europe) van u eisen dat u uw publicaties onmiddellijk (zonder embargo) en onder een open licentie deelt, neem dan contact met ons op voor advies.
Als u de beschikbare opties wilt bespreken of als u vragen hebt, stuur ons dan een e-mail via: openaccess@umcg.nl (UMCG-auteurs)
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2025 14:56 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...