Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Work, Organizational and Personnel Psychology
Header image Work, Organizational and Personnel Psychology

Work, Organizational and Personnel Psychology

Het werkende leven verandert in een razend tempo, en organisaties worstelen voortdurend met vragen als: hoe kunnen we vakbekwame medewerkers aantrekken en behouden, hoe kunnen we hybride werkomgevingen creëren, en hoe bevorderen we de samenwerking tussen mens en AI?

Arbeids-, organisatie- en personeelspsychologen (AOP psychologen) proberen inzicht te krijgen in menselijk gedrag op de werkvloer en met behulp van dit inzicht vervolgens het welzijn en de prestaties van organisaties en werknemers te verbeteren.

In deze master ga je op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe kunnen we gezonde werkplekken creëren waar werknemers kunnen groeien, bloeien en presteren? Hoe kunnen we destructief leiderschap voorkomen en inclusieve werkplekken creëren waar werknemers zich veilig voelen? Hoe kunnen we innovatie stimuleren? Hoe kunnen mensen hun loopbaan het beste managen en ook als ze ouder worden hun welzijn en productiviteit behouden?

De opleiding gaat uit van een duidelijke link tussen theorie en praktijk: je doet niet alleen kennis van toonaangevende theorieën op, maar leert ook de praktische vaardigheden die je in je verdere loopbaan nodig zult hebben. Via de unieke combinatie van specialistische theorievakken en vaardighedenonderwijs leer je theoretische kennis te vertalen naar evidence-based praktische oplossingen voor de werkplek. Met het vaardighedenvak Coaching kun je een coaching certificaat behalen, wat erg nuttig kan zijn voor een loopbaan op het gebied van coaching, counseling of personeelsontwikkeling.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MSc in Psychologie
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
60260
Voertaal
Engels
Start
Februari, September
Faculteit
Gedrags- en maatschappijwetenschappen
Bekijk deze video
Waarom dit programma in Groningen?

Is deze mastertrack iets voor jou? Misschien wel, als je:

  • De theoretische kennis en praktische vaardigheden wilt opdoen die nodig zijn voor een succesvolle carrière op het gebied van arbeids-, organisatie- en/of personeelspsychologie
  • Wilt leren hoe je organisaties evidence-based kunt adviseren op het gebied van onderwerpen als assessment en selectie, werkstress en mentale gezondheid, hybride werkomgevingen, leiderschap en innovatie
  • Wilt studeren in een internationale omgeving
  • Een coaching certificaat wil behalen om je carrière als coach goed te beginnen
  • Je carrièreperspectieven wilt verbeteren met prestigieuze stages in binnen- of buitenland
  • Ondersteuning en begeleiding wilt bij het aanpakken van praktische problemen op de werkplek en het creëren van mooie carrièreperspectieven
Programma

Deze eenjarige master bestaat uit (minimaal) 60 ECTS aan vakken: vier specialisatievakken à 5 ECTS, een vaardighedenvak van 5 ECTS, een methodenvak van 5 ECTS, een masterscriptie van 20 ECTS en een stage ter waarde van 10 ECTS.

Gedurende het jaar a) volg je vakken om je theoretische en praktische vaardigheden te ontwikkelen, b) werk je in nauwe samenwerking met één van onze medewerkers aan je masterscriptie en c) doe je een stage. In de masterscriptie kun je een onderwerp dat jou interesseert verder uitdiepen. De stage geeft je de kans om te zien hoe organisatiepsychologie in de praktijk werkt, en om je professionele vaardigheden verder te ontwikkelen ter voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Binnen de studie kun je je door een gerichte keuze van het vakkenpakket, het onderwerp van de masterscriptie en je keuze voor de stage specialiseren in een gebied van jouw interesse, zoals bijvoorbeeld:
- Leiderschap en verandering
- Personeelsselectie
- Hybride werkomgevingen
- Creativiteit en innovatie
- Gezondheid en welzijn op het werk
- De oudere werknemer en loopbaanontwikkeling
- Onderhandeling en conflicthantering
- De psychologie van coaching
- Kunstmatige intelligentie op de werkvloer

In onze vakken komen theorie en praktijk samen. In elk van de vier specialisatievakken maak je kennis met een actueel thema (bijv. selectie, beoordeling en prestatie; leiderschap, creativiteit en innovatie) en relevante praktische vaardigheden (bijv. arbeidsanalyse en functieonderzoek, leiderschap, stimuleren van creativiteit). Je moet minimaal twee van de vier specialisatievakken volgen – maar alle vier mag natuurlijk ook.

Daarnaast kies je een van de twee vaardighedenvakken (Coaching of Designing Interventions) en een van de drie methodevakken (Test Construction, Repeated Measures, of Advanced Research Methods in Social and Organizational Psychology). Tijdens deze vakken krijg je een meer diepgaande vaardigheidstraining om je voor te bereiden op je masterscriptie, je stage en je verdere loopbaan. Met het vaardighedenvaks Coaching kun je een coaching certificaat behalen, wat erg nuttig kan zijn voor een loopbaan op het gebied van coaching, counseling of personeelsontwikkeling.

In je masterscriptie onderzoek je een onderwerp naar keuze. In nauwe samenwerking met een van onze medewerkers voer je een onderzoeksproject uit om je onderzoeks- en statistische vaardigheden te vergroten.

Tijdens je stage werk je rechtstreeks samen met professionals en organisaties om praktische werkervaring op te doen op het gebied van arbeids-, organisatie- en personeelspsychologie. In deze werksituatie ontwikkel en verfijn je je professionele vaardigheden, en krijg je tegelijkertijd inzicht in de kansen en uitdagingen die je in je verdere loopbaan kunt tegenkomen.
We bieden ondersteuning door:
- Onze stagedatabase voor je open te stellen;
- Je voor te stellen aan onze partnerorganisaties (bijv. Noorderlink);
- Het coaching platform voor je open te stellen;
- Je te helpen met bijvoorbeeld het schrijven van sollicitatiebrieven en cv's via onze Career Services;
- Gedurende het hele proces loopbaanondersteuning en begeleiding te bieden.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Advanced Research Methods in Social and Organizational Psychology (methodencursus) (5 EC)
Repeated Measures (methodencursus) (5 EC)
Stress and health at work (specialisatiecursus) (5 EC)
Coaching (vaardighedencursus) (5 EC)
Designing interventions (vaardighedencursus) (5 EC)
Internship (10 EC)
Keuzecursus (twee extra Specialisatiecursussen AOP/andere cursus binnen Master Psychologie-RUG/Mastercursus buiten Psychologie-RUG) (facultatief)
Masterthese (20 EC)
Power and Leadership (specialisatiecursus) (5 EC)
Creativity and Innovation in Organizations (specialisatiecursus) (5 EC)
Test Construction (methodencursus) (5 EC)
Selection, assessment, and job performance (specialisatiecursus) (5 EC)

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief

Meestal is het mogelijk om in het buitenland stage te lopen. Neem contact op met je stagebegeleider om te vragen wat je moet regelen om een buitenlandstage in je programma op te nemen.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

Je vooropleiding en gekozen mastertrack bepalen de aanmeldingsprocedure en of je in aanmerking komt voor toelating tot de master of een eventuele premaster. Beijk op https://www.rug.nl/gmw/masters/psychology welke toelatingseisen voor jou van toepassing zijn.

taaltoets cijfer

Afhankelijk van je achtergrond en de taal van de gekozen track, moet je een bewijs van taalvaardigheid van de Nederlandse of Engelse taal overleggen. Kijk voor meer informatie op https://www.rug.nl/gmw/masters/psychology/toelatingseisen-masters-psychologie

Aanmeldingsprocedure

Alle informatie vind je op de pagina over Aanmelding, Toelating en Selectie

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
15 november 202501 februari 2026
EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
15 november 202501 februari 2026
non-EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
15 november 202501 februari 2026

Deadline voor mastertracks met selectie: 1 oktober en 1 maart Deadline voor mastertracks zonder selectie: 15 november en 1 mei*

Let op: We adviseren studenten buiten de EU/EER nadrukkelijk om de aanvraag ruim voor deze deadline* in te dienen (meer dan 1 maand), zodat er voldoende tijd is om een visum te verkrijgen of te verlengen.

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

Your previous education and chosen master track determine the application procedure and whether you are eligible for admission to the master or a possible premaster. Check https://www.rug.nl/gmw/masters/psychology/toelatingseisen-masters-psychologie to find the admission requirements that apply to you.

taaltoets cijfer

Depending on your background and language of the track of your choice, you will have to submit proof of your proficiency in either Dutch or English. For more information see https://www.rug.nl/gmw/masters/psychology/toelatingseisen-masters-psychologie

Aanmeldingsprocedure

The information can be found on the page about Application, Admission and Selection .

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
15 november 202501 februari 2026
EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
15 november 202501 februari 2026
non-EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
15 november 202501 februari 2026

Deadline for master's tracks with selection is 1 October and 1 March Deadline for master's tracks without selection is 15 November and 1 May*.

Please note: We strongly advise non-EU/EEA students to submit the application well in advance of this deadline* (more than 1 month) to allow sufficient time to obtain or renew a visa.

Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
niet EU/EER2024-2025€ 20800voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Met de master Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie kun je veel kanten op. AOP-psychologen werken vaak in de organisatiepraktijk, maar ook in instituten voor toegepast of fundamenteel onderzoek. Na deze master kun je nog het Nederlandstalige postmastertraject 'Arbeid- en Organisatiepsycholoog' volgen, dat wordt aangeboden door het NIP.

AOP-psychologen kunnen bijvoorbeeld aan de slag in de volgende branches:
- Human Resources Operations
- Werving en onboarding
- Leren en ontwikkelen
- Vergoedingen en uitkeringen
- Human Resources Data Analytics
- Organisatieontwikkeling en -verandering
- Diversiteit, rechtvaardigheid en inclusiviteit
- Werknemerservaring en -welzijn

Career services BSS
Waar wil je na je studie aan het werk? Je kunt tijdens je studie al terecht bij Career Services van de faculteit. Zij helpen je bij het oriënteren op je loopbaan, het ontwikkelen van vaardigheden, solliciteren en een stage vinden.

Potentiële beroepen

  • HR-consultant/Business partner
  • Specialist Werving en Selectie
  • Specialist Training en Ontwikkeling
  • Manager Beloning en Erkenning
  • Specialist Verandermanagement
  • Managementconsultant
  • Manager werknemersrelaties
  • Functionaris werknemersbetrokkenheid
  • Trainer/Coach
  • Loopbaanadviseur
Onderzoek

Research

Ons onderzoek weerspiegelt de breedte van het veld. Al onze medewerkers hebben verschillende onderzoeksprojecten op verschillende terreinen, en als student zul je actief bij lopend onderzoek betrokken worden.

We gebruiken uiteenlopende onderzoeksmethoden, zoals veldonderzoek, dagboekstudies en lab-experimenten. Veel van ons onderzoek gebeurt bij werknemers in organisaties, maar we doen ook regelmatig laboratoriumonderzoek en online-onderzoek. De verbinding tussen theorie en praktijk staat centraal in al ons onderzoek: we streven ernaar om kennis en inzichten te produceren die degelijk ingebed zijn in goed onderzoek en goede theorieën, en tegelijkertijd willen we duidelijke aanknopingspunten bieden voor interventies waarmee het leven en werken in organisaties daadwerkelijk verbeterd kan worden.

Enkele voorbeelden van onderzoeksvragen waar we ons op richten:

  • De Donkere Kant van Leiderschap: Waarom gedragen sommige leiders zich onethisch, of zelfs agressief? Welke individuele en omgevingsfactoren kunnen zulk gedrag verklaren en ons helpen het te voorkomen? Hoe kunnen we werknemers weerbaarder maken, zodat ze hier effectiever mee om kunnen gaan?
  • Succesvol Ouder Worden op het Werk: De werkende bevolking vergrijst en de pensioenleeftijd stijgt. Hoe kunnen we oudere werknemers helpen om productief én gelukkig te blijven op het werk, en hoe kunnen we leeftijdsdiscriminatie tegengaan? Hebben oudere werknemers misschien unieke vaardigheden die ze op het werk kunnen inzetten?
  • Stimuleren van creativiteit en innovatie: Innovatie is een populaire term, maar veel interventies op dit gebied zijn ineffectief. Hoe kunnen we mensen met hun verschillende talenten en eigenschappen helpen om hun creatieve potentieel te verwezenlijken? Hoe kunnen we organisaties helpen om creatieve ideeën te herkennen, selecteren, en implementeren?
  • Stress en welzijn van werknemers en leidinggevenden: Hoe gaan werknemers en leidinggevenden om met afleidingen, onderbrekingen en hoge werkdruk en hoe gaan ze effectief om met hun tijd en energie gedurende de werkdag? Hoe beïnvloeden persoonlijkheidskenmerken van werknemers de manier waarop ze omgaan met werkeisen wat betreft hun welzijn op het werk?
  • Macht, onderhandeling en conflicthantering: Corrumpeert macht altijd? Wanneer wordt macht gezien als een kans om eigen doelen te bereiken en wanneer als verantwoordelijkheid om de doelen van anderen te dienen? Hoe beïnvloedt macht conflicthanteringsstrategieën en onderhandelingsresultaten?

Behalve in wetenschappelijke tijdschriften kun je ook over ons onderzoek lezen op Mindwise, het blog van de Afdeling Psychologie .


Wetenschappelijke staf

Dr Dick Barelds
Onderzoeksexpertise: persoonlijkheid, interpersoonlijke relaties, assessment, personeelsselectie. onderzoek | onderwijs
Dr. Kyriaki. Fousiani
Onderzoeksexpertise: macht en leiderschap, conflictbeheersing, onderhandelen, organisatorische samenzweringsovertuigingen, organisatorische rechtvaardigheid. onderzoek | onderwijs
Dr. Maja Graso
Onderzoeksexpertise: Percepties en reacties op niet-fysieke schade (bijv. organisatorische onrechtvaardigheden of mishandelingen), veiligheidspercepties en -gedrag, sociale normen en straf. onderzoek | onderwijs
Dr. Anita Keller
Onderzoeksexpertise: stress en welzijn van werknemers en leiders, werkontwerp, zelfregulatie, zelfconcept, loopbanen. onderzoek | onderwijs
Dr. Claudia C. Kitz
Onderzoeksexpertise: het brengen van slecht nieuws in organisaties en de invloed daarvan op individuen, relaties en organisaties. onderzoek | onderwijs
Dr. Toon Kuppens
Onderzoeksexpertise: sociale ongelijkheid, werkwaardering en erkenning. onderzoek | onderwijs
Dr. Eric Rietzschel
Onderzoeksexpertise: creativiteit. onderzoek | onderwij s
Prof. Susanne Scheibe
Onderzoeksexpertise: ouder worden in de werkcontext, welzijn, emotionele ontwikkeling gedurende de volwassenheid, emotieregulatie, empathie. onderzoek | onderwijs
Dr. Antje Schmitt
Onderzoeksexpertise: welzijn op het werk en zelfregulatie bij werknemers en ondernemers, werkgebeurtenissen, proactief werkgedrag en loopbaanmanagement. onderzoek | onderwijs
Prof. Barbara Wisse
Onderzoeksexpertise: de (heldere en donkere) kanten van macht en leiderschapsprocessen, inclusief onderwerpen als ethiek, emoties, Dark Triad trekken, misbruik en wangedrag. onderzoek | onderwijs
Dr. Oliver Weigelt
Onderzoeksexpertise: dynamiek van welzijn (overbelasting, herstel), proactief werkgedrag, contraproductief werkgedrag, interventies. onderzoek | onderwijs



Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Master's Weekdiverse locatiesMeer informatie
Masterweek faculteit GMW/master's week faculty BSSGrote Kruisstraat 2Meer informatie

Contact

  • Admission Office (Contact form) (for students with a non-Dutch diploma)
    Telefoon: +31-(0)50 363 8976
  • Admissions Board Admissions Board Master Psychology (admission & apllication, for students with a Dutch diploma)
    Email: toelatingscommissie.masterpsy rug.nl
  • Dr. Diana Rus (Master Coordinator Work, Organizational And Personnel Psychology)
    Email: org.masterpsy rug.nl
  • Study Advisors Psychology
    Email: studieadvies.psy rug.nl
    Telefoon: +31 (0)50 363 6301
  • Dr. Kyriaki Fousiani (Master Coordinator Work, Organizational And Personnel Psychology)
    Email: org.masterpsy rug.nl
  • Barbara Kip (Secretariaat Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie)
    Email: b.s.kip rug.nl

Studieverenigingen

VIP

De studievereniging van Psychologie is de VIP. Met ruim 2300 leden en ruim 160 actieve leden zijn zij de grootste en misschien wel de gezelligste studievereniging van Groningen.
De VIP organiseert het hele studiejaar diverse activiteiten gerelateerd aan je studie. Zo zijn er lezingen, workshops, een uitwisselingsweek en congressen. Ook kun je je studieboeken met korting bestellen bij de VIP. Daarnaast is er natuurlijk ook volop aandacht voor de sociale kant met borrels en grote feesten.
https://www.vipsite.nl/
Lees meer
Studentprofiel

Jij

  • helpt graag mensen om effectief (samen) te werken en zich duurzaam te ontwikkelen;
  • wilt een bijdrage leveren aan goede en eerlijke personeelsselectie, beloning, en leiderschap;
  • bent geïnteresseerd in wat mensen motiveert, en wat deze motivatie in stand houdt of juist aantast.
Herken jij jezelf hierin? Dan is de Master WOP echt iets voor jou! Kijk bij de sectie Onderzoek voor voorbeelden van vraagstukken waarmee je te maken kunt krijgen.
Studiebegeleiding

Bij de opleiding psychologie is veel aandacht voor studiebegeleiding. Er zijn studieadviseurs voor zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige opleiding. Bij hen kun je terecht als aankomend student, student, of voormalig student van opleidingen bij de faculteit GMW.

Je kunt studieadviseurs vragen stellen over:
• de inhoud van de opleiding
• de invulling en planning van je studie
• keuzes in je studie
• inschrijvingen
• regelingen in de opleiding
• het volgen van vakken buiten je opleiding
• studeren in het buitenland

Ook voor persoonlijke ondersteuning kun je bij hen terecht.
Aarzel niet om contact op te nemen of een afspraak te maken met een van de studieadviseurs.

E-mail voor korte vragen: studieadvies.psy rug.nl
Een afspraak maken kan via het online afsprakensysteem: https://fbss.as.me/schedule/9de94536
of per telefoon via de onderwijsbalie: 050 3636301