Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Nederlands Recht Strafrecht
Header image Strafrecht

Strafrecht

Verdiep je in de regels die het gedrag in onze samenleving bepalen en ontdek hoe sancties worden toegepast bij overtredingen. Deze master biedt je diepgaande kennis over legaliteit, opsporingsonderzoek, criminologie en preventiebeleid.

Analyseer complexe juridische vraagstukken, zoals zeden-, vermogens- en verkeersdelicten
Ontdek de internationale dimensie van strafrecht en samenwerking tussen landen
Ontwikkel je vaardigheden in strafrechtelijk procederen en beleidsanalyse

Na het afronden van deze master ben je in staat om (inter)nationale juridische vraagstukken te analyseren en te verdedigen, terwijl je kritisch blijft en oog hebt voor verschillende perspectieven.

Evenementen
Masterweek
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in Nederlands Recht
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
66451
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, Maart, September
Faculteit
Rechtsgeleerdheid

Waarom dit programma in Groningen?

Kies je eigen pad door praktijkgerichte vakken te kiezen : Dompel jezelf onder in de praktijk met vakken als Recht en werkelijkheid in de strafrechtketen, scherp je procedeer skills aan met de Masterclass strafrechtelijk procederen of maak kennis met de relevante partijen in het strafproces in de Masterclass Penologie. Of wat dacht je van een kijkje achter de schermen bij een gevangenis bij de Bezoekgroep P.I. Esserheem of een verdieping in de wereld van cybercrime tijdens de Masterclass OM in cybercrimezaken?

Stagemogelijkheid: Kies voor een stage bij gerenommeerde instanties zoals de rechtspraak, advocatuur, het Openbaar Ministerie of de reclassering.

Werkgevers waarderen deze opleiding: Afgestudeerden strafrechtjuristen uit Groningen staan bekend om hun analytische en kritische denkwijze.

Ontwikkel je eigen genuanceerde visie: Daarbij wordt ook het bestaande recht kritisch geanalyseerd. Is er ruimte voor verbetering? Wat kunnen andere wetenschapsgebieden ons leren op dit vlak?

Extra-curriculair: Criminaliteit en Veiligheid: Dit programma vormt een criminologische verdieping op het strafrechtelijke programma.

Programma

De Master Strafrecht is een éénjarige master en is één van de zes specialisaties binnen de geaccrediteerde master Nederlands recht.

Je maakt kennis met alle kanten van het strafrechtelijk terrein en graaft op elk punt dieper dan je gewend bent. De master richt zich in het bijzonder op materieelrechtelijke, procesrechtelijke en sanctierechtelijke vraagstukken, terwijl ook de criminologische, internationaalrechtelijke en Europeesrechtelijke context een belangrijke rol speelt. Het uitgebreide vakkenpakket stelt je in staat om niet alleen een specialist te worden op het gebied van strafrecht, maar ook om een veelzijdige jurist te worden die zijn tanden kan zetten in elke nieuwe rechtsvraag.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Inleiding Criminologie (6 EC)
Materieel Strafrecht (6 EC)
Seminaar Nederlands Recht (6 EC)

Keuze uit o.a.: Psychiatrie en Recht; Zedendelicten en mensenhandel; Gedragskundig onderzoek in strafzaken; Forensisch Bewijs; Criminaliteit en veiligheidsbeleid

Recht in Praktijk

Keuze uit o.a.: Masterclass penologie; Bezoekgroep p.i. Esserheem; Masterclass strafrechtelijk procederen; Masterclass OM en politie in cybercrimezaken; Recht en werkelijkheid in de strafrechtketen

Internationaal en Europees Strafrecht (6 EC)
Strafprocesrecht Rechtsmiddelen (6 EC)
Masterscriptie (12 EC)
Sanctierecht (6 EC)
Learning Communities (facultatief)
Strafprocesrecht Dwangmiddelen (6 EC)

Curriculum

In blok 1 duik je zowel juridisch als interdisciplinair in de materie. Bij het vak Materieel Strafrecht behandelen we essentiële onderwerpen zoals legaliteit en verjaring, en verkennen we bijzondere delictscategorieën zoals groepscriminaliteit. Daarnaast volg je in blok 1 het vak 'Inleiding Criminologie', dat je grondig inzicht geeft in actuele vraagstukken rondom criminaliteit.

Blok 2 staat in het teken van procesrecht en internationaal recht. Door het vak Rechtsmiddelen krijg je de details van hoger beroep en cassatie in de vingers. Tegelijkertijd verdiep je je tijdens het vak Internationaal en Europees Strafrecht in onderwerpen als rechtsmacht, internationale samenwerking en de invloed van EU-recht.

In blok 3 maak je je in het vak Sanctierecht meester van de belangrijkste facetten van straffen en maatregelen, inclusief de rechtspositie van gedetineerden en terbeschikkinggestelden. Tegelijkertijd begin je aan je afstudeerscriptie, waarvoor je al in blok 2 een boeiend onderwerp hebt gekozen. Hierdoor ben je goed voorbereid op deze 'proeve van bekwaamheid', waar je het hele semester (inclusief blok 4) de tijd voor hebt.

In blok 4 werk je verder aan je scriptie en verdiep je je in het vak Dwangmiddelen. In dit vak draait het om het spannend maar ook complex vooronderzoek in strafzaken, met thema’s als inbeslagneming, doorzoeking, voorarrest, observatie en infiltratie. Tot slot volg je een seminaar, waarbij niet alleen bijzondere thema's zoals zedendelicten en mensenhandel aan bod komen, maar ook de training van schriftelijke en communicatieve vaardigheden.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
  • Voor gemiddeld 20 weken
  • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
HBO - RechtenAlle HBO instellingen

Via een pre-master

Extra informatie:

Kijk voor meer informatie op onze website voor doorstromen na HBO, of neem contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

VooropleidingOrganisatieInstroom
RechtsgeleerdheidRijksuniversiteit Groningen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

De specialisatie Nederlands recht binnen de bachelor Rechtsgeleerdheid geeft drempelloze toelating tot de master Nederlands recht. Heb je een andere specialisatie in de bachelor gevolgd, neem dan eerst contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

VooropleidingOrganisatieInstroom
Juridische BestuurskundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Heb je de bachelor Rechtsgeleerdheid aan een andere Nederlandse universiteit afgerond, neem dan eerst contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 maart 202501 maart 2025
01 september 202501 september 2025
01 februari 202601 februari 2026
01 maart 202601 maart 2026
01 september 202601 september 2026

Voor de Master Nederlands Recht zijn 1 september, 1 februari en 1 maart instroommomenten. Als deadline hiervoor geldt dat per startmoment aan alle eisen voldaan moet zijn: aanmelding, betaling en afronding van vooropleiding.

Collegegeld

NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
EU/EER2025-2026€ 2601voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

De Master Strafrecht biedt een uitstekende voorbereiding op juridische en bestuurlijke functies. Zo krijg je toegang tot alle togaberoepen, maar ook tot het bedrijfsleven en overheidsinstellingen.

Alumni van de Togamaster komen hoofdzakelijk in de togaberoepen terecht. Van de 24 alumni die afstudeerden in 2019-2020, zijn er zes werkzaam in de advocatuur, zeven bij de rechtspraak en zes bij het Openbaar Ministerie.

Regelmatig krijgen de studenten van de Togamaster een functie aangeboden bij de organisatie waar ze hun grote stage doen.

Arbeidsmarkt

Uit alumni-onderzoek blijkt dat ruim 90% van onze Strafrecht-alumni een juridisch beroep uitoefent. Men werkt zowel in het Noorden als in de Randstad. Op dit moment is er een groot tekort aan rechters en officieren van justitie.

De overheid, en dan vooral het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, is met 56% de grootste werkgever. Een kleinere groep (12%) gaat de advocatuur in. Daarnaast vervullen onze alumni diverse functies bij rechtbanken en gerechtshoven. Om uiteindelijk rechter te worden , is een vastgesteld aantal jaren werkervaring als jurist vereist.

Potentiële beroepen

  • Rechter
  • Medewerker slachtofferhulp
  • Advocaat
  • Officier van Justitie
  • Gerechtssecretaris bij rechtbank of gerechtshof
  • Juridisch medewerker
  • Beoordelaar strafzaken OM
  • Parketsecretaris OM
  • Docent op de universiteit of het hbo
  • Rapporteur bij de reclassering

Onderzoek

Onderzoek Strafrecht: 'Je krijgt les van grensverleggende onderzoekers'

Medewerkers van de vakgroep Strafrecht & Criminologie zijn niet alleen verantwoordelijk voor het strafrechtelijk onderwijs, maar voeren ook onderzoek uit met grote maatschappelijke impact.


Dit onderzoek is gezaghebbend en relevant voor de samenleving. Zo heeft het werk van onze medewerkers bijgedragen aan politieke besluitvorming op het gebied van mensenhandel en prostitutie, omgevingsrecht, zedendelicten, ernstige verkeersovertredingen en het spreekrecht voor slachtoffers.

Ernstige verkeersdelicten

Zedendelicten

Prostitutie

Mensenhandel

Spreekrecht voor slachtoffers

Opzet

TBS-oplegging

Forensische psychiatrie

European Public Prosecutor's Office



Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Masterwekendiverse locatiesMeer informatie

Contact

Studieverenigingen

Simon van der Aa

Vereniging voor strafrecht en criminologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
The main objective of Simon van der Aa is to generate an interest in criminal justice and to promote the development of knowledge in the field of criminal law. To meet this objective, Simon van der Aa organizes numerous activities such as lectures, an annual conference and a trip abroad. 
https://www.simonvanderaa.nl/
Studentprofiel

Je staat met beide benen in de maatschappij en je bent precies, ruimdenkend én kritisch tegelijk. Je wilt het recht kennen, maar het ook tegen het licht houden en bijdragen aan verbeteringen.

Met deze master word je niet alleen strafrechtspecialist, maar ook een uitstekend opgeleid jurist. De master opent de deur naar de advocatuur, het OM en de rechtspraak, maar evengoed naar bijvoorbeeld een ministerie, de kinderbescherming en het bedrijfsleven. Je kunt er dus alle kanten mee op!

Studiebegeleiding

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kan je altijd een afspraak maken met één van onze studieadviseurs. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.