Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Theologie & Religiewetenschappen Geestelijke verzorging
Header image Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging

"De mens kan niet leven van brood alleen", wordt weleens gezegd. Maar waar leeft de mens dan nog meer van? En hoe ervaren mensen zin in hun leven, ook tijdens ingrijpende gebeurtenissen?

Iedereen wordt voor keuzes gesteld op het terrein van gezondheid en ziekte, leven en dood. Als student Geestelijke Verzorging verdiep jij je in de cruciale rol van zingeving en levensbeschouwing bij ingrijpende gebeurtenissen. Je leert om mensen bij te staan, te begeleiden en te adviseren in crisissituaties, zowel in de eerste lijn als binnen een instelling. Tijdens de opleiding ontwikkel je bovendien een diep begrip van je eigen levensbeschouwelijke identiteit, en leer je dit duidelijk en krachtig te verwoorden. Met deze bagage op zak ben jij vervolgens in staat om met kennis en creativiteit in te spelen op zin- en levensvragen van anderen.

De master is beroepsgericht en heeft een open, kritische en wetenschappelijke benadering van het werkveld van de geestelijke verzorging. De opleiding is geaccrediteerd door de SKGV (Stichting Kwaliteitsregister Geestelijke Verzorgers), en kan ook in deeltijd worden gevolgd.

Deze opleiding in Groningen is niet gebonden aan één specifieke religie of levensbeschouwing. Als je wilt gaan werken met een ambtelijke binding aan een levensbeschouwelijk genootschap, dan heb je aanvullende scholing nodig.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MA in Theologie & Religiewetenschappen
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
60824
Voertaal
Nederlands, Engels
Start
September
Faculteit
Religie, Cultuur en Maatschappij
Waarom dit programma in Groningen? Programma Toelatingseisen Collegegeld Na je studie Onderzoek
Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Masterweek - Faculteit Religie, Cultuur en MaatschappijMeer informatie
Masterwekendiverse locatiesMeer informatie

Contact

Geestelijke Verzorging in deeltijd

Bij Geestelijke Verzorging in deeltijd, kun je de opleiding in twee jaar doen. Een deeltijdjaar bedraagt 30 ECTS aan studiepunten. Je hebt gemiddeld 4 contacturen per week, de rest is zelfstudie.

Ook de premaster kun je in deeltijd doen, de totale opleiding duurt dan vier jaar.

Alle colleges worden op dezelfde dag gegeven, je hoeft dus maar één dag in de week college te volgen.


Opbouw deeltijdopleiding

Jaar 1

  • Geestelijke Verzorging: rollen en methoden (1e semester)
  • Zingeving: een eigen perspectief (1e semester)
  • Psychopathologie en Religie (1e semester)
  • Stage (2e semester)


Jaar 2

  • Ethiek in de Zorg (1e semester)
  • Onderzoeksmethoden (1e semester)
  • Scriptie klas (1e en 2e semester)
  • Scriptie schrijven (1e en 2e semester)


Collegegeld

Er geldt een speciaal deeltijdtarief, zowel voor het wettelijk collegegeld, als voor instellingscollegegeld. Je betaalt het hogere instellingscollegegeld als je al een masterdiploma hebt (tenzij je dit diploma voor 1991 hebt behaald).

Lees meer

Premaster Geestelijke Verzorging

Heb je geen bacheloropleiding op het gebied van Theologie of Religiewetenschappen, dan volg je eerst een premasterprogramma van 60 ECTS. Op basis van aangetoonde expertise kun je voor elementen uit het premasterprogramma vrijstelling krijgen. Voor aanvang van de opleiding vindt een matchingsgesprek plaats om wederzijdse verwachtingen te bespreken.

De algemene voorbereidende vakken (30 ECTS) worden in het Engels gegeven, maar de opdrachten en tentamens mag je in het Nederlands doen.

De specifiek voorbereidende vakken (30 ECTS) volg je grotendeels in het Nederlands.

*RUG-studenten Religiewetenschappen en Theologie die dit vak reeds hebben afgerond in de bachelor, hebben een keuzeruimte van 7,5 ECTS.

Voor de premaster betaal je geen collegegeld, maar een vergoeding op basis van het aantal te behalen ECTS per jaar.

Lees meer

Studieverenigingen

Gerardus van der Leeuw

Gerardus van der Leeuw is de studievereniging van de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Naast verbredende activiteiten (bijvoorbeeld lezingen of carrière-evenementen) voor zowel de opleiding Religiewetenschappen als de opleiding Theologie, organiseren ze ontspannende activiteiten zoals borrels en trips naar het buitenland.
http://www.gerardusvanderleeuw.nl/
Lees meer
Studentprofiel

Deze master is iets voor jou, als je in een veranderende zorgcontext de vertaalslag wil maken tussen existentiële vragen en een passend zorgaanbod. Je bent niet bang op zoek te gaan naar de vraag achter de vraag. Je hebt affiniteit met heel diverse spirituele vragen en bent geïnteresseerd in ethische discussies. Bovenal wil je mensen ondersteunen bij het zoeken naar zin(geving).

Studiebegeleiding

Als masterstudent wordt een grote mate van zelfstandigheid van je verwacht. Indien nodig kun je gebruikmaken van verschillende vormen van studiebegeleiding en studieondersteuning. Zo kun je een beroep doen op de studieadviseur. Tijdens het schrijven van je scriptie krijg je persoonlijke begeleiding van een van de docenten.

Bij de studieadviseur kun je terecht als je twijfelt over je eigen kunnen of als je om wat voor reden dan ook studievertraging dreigt op te lopen of hebt opgelopen. Tijdens het schrijven van je scriptie word je intensief begeleid. Zo volg je binnen je masterprogramma een scriptieseminar, waarin alle aandacht uitgaat naar de vraag hoe je het schrijven van een masterscriptie moet aanpakken en waar de voortgang van het proces zoveel mogelijk wordt bewaakt. Daarnaast krijg je structurele begeleiding van de docent die inhoudelijk deskundig is op het terrein van je scriptie.