Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Nederlands Recht Privaatrecht
Header image Privaatrecht

Privaatrecht

Met de Master Privaatrecht heb je uitstekende kansen op een goede en bij jou passende baan. Deze master biedt toegang tot onder andere de advocatuur, de rechterlijke macht, het (internationale) bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap.

Wat zijn de rechten en verplichtingen van partijen bij het sluiten van contracten? Hoe worden eigendomsrechten geregeld en beschermd? Wat zijn de gevolgen van aansprakelijkheid bij schade? Dat zijn vragen waar je je mee bezig houdt in de Master Privaatrecht.

Na het afronden van deze master weet je te werken met regels en belangenafwegingen in een dynamisch rechtsgebied dat nauw aansluit bij maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Daar heb je veel aan, ongeacht welke (juridische) kant je later opgaat!

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in Nederlands Recht
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
66451
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, Maart, September
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Waarom dit programma in Groningen?

Tien redenen om voor de Master Privaatrecht in Groningen te kiezen:

  1. Naast de verdieping in de privaatrechtelijke basis kun je zelf enkele accenten aanbrengen door middel van de keuzevakken.

Bij de vier hoofdvakken (Bijzondere Overeenkomsten, Goederenrecht c.s., Internationaal Privaatrecht en Civiele Rechtspleging) ga je dieper in op de pijlers van het privaatrecht. Daarnaast heb je de mogelijkheid enkele specifieke vakken, die je bijzondere belangstelling hebben, te kiezen. Voorbeelden zijn: Ondernemingsrecht, Personenschade en Huurrecht.

2. Met het seminaar verbeter je je praktische en academische vaardigheden zoals spreken (presenteren en pleiten) en schrijven.
Er is een breed scala aan seminaars waaruit je kunt kiezen: ook hier kun je je persoonlijke voorkeuren weer laten spreken. De seminaars worden in kleine groepen (maximaal twintig studenten) georganiseerd. Bij alle seminaars staan vaardigheden centraal. Je kunt hier oefenen in onder andere presenteren en schrijven.

3. Het onderdeel Recht in Praktijk doet precies wat zijn naam zegt: je gaat tijdens je opleiding je kennis en vaardigheden alvast in praktijk brengen.
Ook Recht in Praktijk is een onderdeel met legio keuzemogelijkheden. Masterclasses, stages en pleitwedstrijden vormen hier voorbeelden van.

4. In deze masteropleiding is het onderwijs kleinschalig, inspirerend en uitdagend.
Dat geldt voor alle onderdelen: of het nu de seminaars zijn, de scriptie of de 'gewone' vakken. De groepen zijn klein, de docenten zijn inspirerend en de aangeboden stof is uitdagend.

5. In het onderwijs is ruim aandacht voor wetenschappelijke vraagstukken: je werkt 'aan de grenzen van het weten'.
Docenten doceren niet alleen – ze doen ook wetenschappelijk onderzoek. Met grote regelmaat lopen zij tegen onopgeloste problemen aan, waarvoor een oplossing gevonden moet worden. Deze voortdurende ontwikkelingen in het privaatrecht nemen zij mee naar de collegezaal en bespreken zij met studenten.

6. Het onderwijs wordt verzorgd door bevlogen docenten met een goede staat van dienst in het onderwijs, de wetenschap én de praktijk.
Het privaatrecht wordt niet in studeerkamers gevormd, maar in de praktijk van het dagelijks leven. Onze docenten kennen die praktijk. Sommigen zijn naast hun werk als docent werkzaam (of werkzaam geweest) als advocaat, als rechter- of raadsheer-plaatsvervanger, als arbiter etc. Die kennis uit de praktijk brengen zij ook graag op de studenten over. Dat geldt ook voor de vele gastdocenten uit de praktijk en uit het gehele land.

7. Het is heel goed mogelijk tijdens je masteropleiding een stage te lopen, ook elders in Nederland.
Veel van onze studenten kiezen ervoor tijdens hun Master Privaatrecht een stage (van meestal twee maanden) bij bijvoorbeeld een advocatenkantoor te gaan lopen. Dat valt prima in te plannen in je studie. Ook wanneer je die stage niet in Groningen, maar in een ander deel van het land wilt doen, is dat heel goed mogelijk.

8. De Groningse Master Privaatrecht staat in de praktijk zeer goed aangeschreven.
Advocatenkantoren, de rechterlijke macht, overheidsinstanties: waar je de vraag ook neerlegt, ze zullen zeggen dat juristen die in het privaatrecht in Groningen zijn opgeleid voorzien zijn van een goede, stevige basis die in welke functie dan ook nader kan worden uitgebouwd.

9. Met de Groningse Master Privaatrecht op zak heb je een uitstekend perspectief op de arbeidsmarkt.
Onze studenten komen terecht op legio verschillende plekken: van bedrijfsleven tot advocatuur, van overheid tot wetenschap. Er is veel vraag naar goede, breed opgeleide juristen in het privaatrecht – en laten wij die nu opleiden!

10.Het is in Groningen!
Hier hebben we maar één ding aan toe te voegen: er gaat niets boven Groningen!

Programma

De Master Privaatrecht is een éénjarige master en is één van de zes specialisaties binnen de geaccrediteerde master Nederlands recht. Naast een aantal verplichte vakken kun je zelf, door middel van een aantal keuzevakken in blok 1 en 3, je eigen accenten aanbrengen. Ook je keuze voor een van de seminaars, het onderdeel Recht in Praktijk en je scriptieonderwerp zorgt voor een eigen, persoonlijke invulling van je master.

De Master Privaatrecht is opgebouwd uit vier hoofdvakken, waarin je de kennis uit de bachelor verder verdiept en uitbouwt. Dat zijn Bijzondere Overeenkomsten, Goederenrecht c.s, Internationaal Privaatrecht en Civiele Rechtspleging. Naast deze hoofdvakken heb je de mogelijkheid je eigen accenten aan te brengen met een aantal keuzevakken. Daarbij valt bijvoorbeeld te kiezen uit Ondernemingsrecht, Personenschade en Huurrecht. Bij alle vakken wordt, voor zover dat aan de orde is, aandacht besteed aan de Europeesrechtelijke of internationale context van de regelgeving.

Bij het seminaar van je keuze ga je met een kleine groep medestudenten nog verder de diepte van een privaatrechtelijk onderwerp in. De praktijk komt letterlijk dichtbij in het onderdeel van het programma Recht in Praktijk: ook daar heb je volop keuzeruimte. Je sluit de wetenschappelijke opleiding af met het schrijven van een scriptie over een onderwerp dat jouw interesse heeft.
Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Bijzondere Overeenkomsten (6 EC)
Jeugdrecht (6 EC, facultatief)
Omgevingsrecht (6 EC, facultatief)
Ondernemingsrecht 1 (NV- en BV Recht) (6 EC, facultatief)
Seminaar Nederlands Recht (6 EC)
Goederenrecht C.S. (6 EC)
Internationaal Privaatrecht (6 EC)
Learning Communities (facultatief)
Huurrecht (6 EC, facultatief)
Personen- en Familierecht (6 EC, facultatief)
Personenschade: Theorie & Praktijk (6 EC, facultatief)
Masterscriptie (12 EC)
Recht in Praktijk (6 EC)
Civiele Rechtspleging (6 EC)

Studielast

Gemiddeld 40 uur college en zelfstudie per week

Het aantal college-uren plus de uren zelfstudie komt uit op 40 uur per week. Het aantal college-uren is variabel en zal gemiddeld op ongeveer 8 uur per week uitkomen. Bij de meeste (hoofd)vakken worden de hoorcolleges opgenomen en (beperkt) ter beschikking gesteld. Voor de seminaars is (fysieke) aanwezigheid verplicht

Curriculum

De Master Privaatrecht is een éénjarige master en is één van de zes specialisaties binnen de geaccrediteerde master Nederlands recht.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
  • Voor gemiddeld 20 weken
  • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
HBO - RechtenAlle HBO instellingen

Via een pre-master

Extra informatie:

Kijk voor meer informatie op onze website voor doorstromen na HBO, of neem contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

VooropleidingOrganisatieInstroom
RechtsgeleerdheidRijksuniversiteit Groningen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

De specialisatie Nederlands recht binnen de bachelor Rechtsgeleerdheid geeft drempelloze toelating tot de master Nederlands recht. Heb je een andere specialisatie in de bachelor gevolgd, neem dan eerst contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

VooropleidingOrganisatieInstroom
Juridische BestuurskundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Heb je de bachelor Rechtsgeleerdheid aan een andere Nederlandse universiteit afgerond, neem dan eerst contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 februari 202501 februari 2025
01 maart 202501 maart 2025
01 september 202501 september 2025
01 februari 202601 februari 2026
01 maart 202601 maart 2026
01 september 202601 september 2026

Voor de Master Nederlands Recht zijn 1 september, 1 februari en 1 maart instroommomenten. Als deadline hiervoor geldt dat per startmoment aan alle eisen voldaan moet zijn: aanmelding, betaling en afronding van vooropleiding.

Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
EU/EER2025-2026€ 2601voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Omdat de Master Privaatrecht een brede opleiding is, komen afgestudeerden op veel verschillende plekken terecht. Deze opleiding biedt toegang tot de advocatuur, mits je het zogenaamd 'civiel effect' (in de bachelor) hebt behaald. Hetzelfde geldt voor de rechterlijke macht, zij het dat de Rechtspraak vereist dat je ook twee jaar relevante werkervaring (buiten de rechterlijke macht) hebt.

Studenten die de Master Privaatrecht in Groningen hebben afgerond, werken nu niet alleen in de advocatuur, maar ook bij de overheid of in het bedrijfsleven. Een kleine meerderheid van de alumni werkt in het Noorden en zo'n 40% in de Randstad. De grote advocatenkantoren aan de Zuidas, de iets minder grote en de kleinere kantoren in zowel het noorden, het oosten als het zuiden van het land zijn belangrijke werkgevers voor onze afgestudeerden. Daarnaast bieden diverse overheidsinstanties, zowel op nationaal als decentraal niveau, interessante kansen.

Het masterdiploma geeft ook toegang tot het doctoraat: een unieke kans om door het schrijven en verdedigen van een proefschrift een doctor in de rechtsgeleerdheid te worden.

Arbeidsmarkt

Van de 76 alumni van het afstudeercohort Privaatrecht 2019-2020 (exclusief de studenten die Privaatrecht met een andere richting hebben gecombineerd) zijn er 29 in de advocatuur gaan werken en 5 bij de rechtspraak. Dus bijna de helft van de studenten is in een togapraktijk terechtgekomen. Verder zijn er 13 alumni als jurist bij de overheid gaan werken en drie bij een universiteit.

Potentiële beroepen

  • Advocaat
  • Insolventieadviseur
  • Juridisch medewerker
  • Bedrijfsjurist
Onderzoek

Naast het verzorgen van het privaatrechtelijk onderwijs, doen onze medewerkers ook wetenschappelijk onderzoek op tal van maatschappelijk relevante gebieden. Voorbeelden uit de afgelopen jaren zijn:

  • Advies aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over het begroten van immateriële schadevergoeding (smartengeld) voor slachtoffers van aardbevingen in Groningen;
  • Onderzoek naar de effectiviteit van sancties in het consumentenrecht;
  • Onderzoek naar de positie van concurrente schuldeisers in faillissement.

Met ons onderzoek staan we aan de frontlinie van de juridische wereld, en met onze Master Privaatrecht kun jij daar deel van uitmaken!

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Eén dag student Rechten - Juridische BestuurskundeOude Boteringestraat 18Meer informatie
Masterwekendiverse locatiesMeer informatie

Contact

Studieverenigingen

Civielrechterlijke Vereniging Gerhardus Diephuis

Civielrechtelijke vereniging Diephuis is een studievereniging in Groningen die zich in de eerste plaats richt op privaatrecht-studenten, maar haar deuren open heeft staan voor iedere rechten student.
Voor de student die zich oriënteert op het privaatrecht worden gedurende het gehele collegejaar verscheidene activiteiten georganiseerd. Ieder jaar zet een groep enthousiaste actieve leden zich ervoor in om deze tot een groot succes te maken.
https://www.diephuis.nl/
Lees meer
Studentprofiel

Sta jij midden in de maatschappij? Dan ben jij bij deze master op de juiste plek. Niet alleen studenten die zich als partijdig jurist het prettigst voelen, maar ook studenten die op termijn een carrière bij de rechterlijke macht ambiëren, zullen zich in deze specialisatie bijzonder thuis voelen. De opleiding biedt een groot scala aan beroepsmogelijkheden:

Zowel de kleine, als de middelgrote als de grote (internationale) advocatuur, juridische afdelingen van (internationale) commerciële bedrijven, verzekeraars (waar onder rechtsbijstandsverzekeraars), banken, ziekenhuizen en de overheid (gemeentelijke, provinciale en rijksoverheid en toezichthouders).

Studiebegeleiding

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.