Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Geneeskunde
Header image Geneeskunde

Geneeskunde

Tijdens de master werk je in het ziekenhuis en word je opgeleid tot basisarts. Er zijn twee routes naar de master. Via het behalen van je bachelor en via een schakeljaar, de "zij-instroom".

Tijdens de masteropleiding Geneeskunde werk je een groot deel van je opleiding in het ziekenhuis en word je opgeleid tot basisarts. Er zijn twee routes naar de master. Via het behalen van je bachelor en via een schakeljaar, de Pre-Master Geneeskunde (PMG). Kijk voor meer informatie over de PMG op de PMG-website.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MSc in Geneeskunde
Type opleiding
Master
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
66551
Voertaal
Nederlands
Start
Faculteit
Medische wetenschappen
Waarom dit programma in Groningen?

Het doel van de masteropleiding Geneeskunde is studenten op te leiden tot basisarts met kwalificaties zoals beschreven in het Raamplan Artsopleiding (https://www.nfu.nl/sites/default/files/2020-08/20.1577_Raamplan_Artsenopleiding_-_maart_2020.pdf). Het programma leidt de studenten op tot competente basisartsen die in staat zijn professioneel om te –blijven- gaan met de ontwikkelingen in de medische praktijk. Beoogd wordt artsen op te leiden, die in staat zijn optimaal te functioneren in de conti

Het onderwijsprogramma van de masteropleiding is erop gericht dat de student in toenemende mate zelfstandig op de klinische werkvloer kan werken.

Programma

Het eerste opleidingsjaar omvat de volgende onderwijseenheden met de daarbij vermelde studielast: 1. Juniorcoschap Beweging (10 ECTS) 2. Juniorcoschap Geneeskunde (10 ECTS) 3. Juniorcoschap Heelkunde (10 ECTS) 4. Juniorcoschap Levenscyclus (10 ECTS) 5. Consultvoering (6 ECTS) 6. Professionele ontwikkeling I (8 ECTS) 7. Kennisprogressie MI (6 ECTS)

Het tweede opleidingsjaar omvat de volgende onderwijseenheden met de daarbij vermelde studielast: 1. Seniorcoschapblok I: 3 seniorcoschappen van 4 weken (12 ECTS) 2. Seniorcoschapblok II: 3 seniorcoschappen van 4 weken (12 ECTS) 3. Seniorcoschapblok III: 4 seniorcoschappen van 4 weken (16 ECTS) 4. Professionele ontwikkeling II (14 ECTS) 5. Kennisprogressie MII (6 ECTS)

Het derde opleidingsjaar omvat de volgende onderwijseenheden met de daarbij vermelde studielast: 1. Oudste coschap (27 ECTS) bestaande uit:

  • een rompstage (14 weken),
  • een verdiepingsstage gerelateerd aan de rompstage (6 weken),
  • het schrijven van een klinische les naar aanleiding van de semi-artsstage.

2. Stage wetenschap (27 ECTS)

  • onderzoeksstage van 20 weken, af te ronden met een verslag dat als masterthesis geldt.

3. Kennisprogressie MIII (6 ECTS)

Curriculum

De masteropleiding is opgebouwd uit drie opleidingsjaren die met het masterexamen worden afgesloten. Het eerste opleidingsjaar vindt plaats in Groningen met theoretisch en vaardigheidsonderwijs in het Klinisch Trainingscentrum (KTC) afgewisseld met 4 klinische stages die worden gedaan in het UMCG, het Martini Ziekenhuis of het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Het tweede jaar van de masteropleiding bestaat uit 10 seniorcoschappen in een ziekenhuis in de regio Noordoost Nederland of op Curaçao.



Toelatingseisen

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

Toelaatbaar tot de opleiding is:

a. de bezitter van het bachelordiploma geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. b. de bezitter van een bewijs dat de student het programma pre-master (https://www.rug.nl/umcg/education/geneeskunde/pre-master/) geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen met goed gevolg heeft afgerond.

Wanneer iemand in het bezit is van een elders behaald bachelordiploma geneeskunde of bij het ontbreken van een bachelordiploma zoals dat in Nederland gebruikelijk is, bepaalt een toelatingscommissie (ctp.gnk umcg.nl) of diegene toelaatbaar is. Hierbij dient de toelatingscommissie na te gaan of iemand toelaatbaar is op grond van kennis, inzicht, vaardigheden en competenties op het niveau van een graad Bachelor geneeskunde behaald aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor studenten die een niet-Nederlandstalig VWO-diploma hebben, geldt als aanvullende eis voor toelating tot de Masteropleiding dat zij in het bezit zijn van het certificaat Medisch Nederlands C1. Let op: op dit moment is er een wachtlijst van minimaal 18 maanden voor studenten die elders een bachelordiploma Geneeskunde hebben behaald.

aanvullend vak

Bachelor diploma Geneeskunde

minimum kennis

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
GeneeskundeRijksuniversiteit GroningenDrempelloze toelating

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

If someone has obtained a bachelor's degree in medicine elsewhere, or in the absence of a bachelor's degree, as is customary in the Netherlands, an admissions committee (ctp.gnk umcg.nl) determines whether the person is admissible. In doing so, the admissions committee must determine whether someone is admissible based on knowledge, understanding, skills, and competencies at the level of a Bachelor of Medicine degree obtained at the University of Groningen. For students who do not have a Dutch-language VWO diploma, the additional requirement for admission to the Master's program is that they are in possession of the Medical Dutch C1 certificate. Please note: There is currently a waiting list of at least 18 months for students who have obtained a Bachelor's degree in Medicine elsewhere.

Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2025-2026€ 2601voltijd
niet EU/EER2025-2026€ 32000voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Na je master Geneeskunde ben je basisarts. De meeste basisartsen gaan na de opleiding eerst als arts-assistent niet in opleiding (ANIOS) of als arts-onderzoeker werken. Als basisarts kun je solliciteren naar een opleidingsplaats waarbinnen je je in een aantal jaar specialiseert tot bijvoorbeeld huisarts, sociaal geneeskundige of medisch specialist. Ook als je niet als arts wil werken, zijn er verschillende beroepsmogelijkheden.

Onderzoek

Een deel van de afgestudeerde basisartsen gaat werken als arts-onderzoeker. Vaak leidt dit tot een PhD-traject.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Masterwekendiverse locatiesMeer informatie

Contact

  • Joost Sterkenburg
    Email: studymedicine rug.nl
    Telefoon: +31(0)625649268

Studieverenigingen

Panacea

De Medische Faculteitsvereniging Panacea (M.F.V. Panacea) is de studievereniging voor alle Geneeskundestudenten van Groningen.
Panacea heeft aan de ene kant als doel de belangen van haar studenten te behartigen door onder andere het onderhouden van contact met de faculteit en de docenten, maar aan de andere kant probeert Panacea de studietijd iets extra's te geven door allerlei activiteiten te organiseren. Activiteiten die zoal georganiseerd worden zijn een Medische carrièredag en een symposium zodat studenten alles te weten komen over een bepaald medisch onderwerp.
https://www.panacea.nl/

IFMSA

IFMSA-Groningen is een medische studenten organisatie met een internationaal en idealistisch karakter, bedoeld voor studenten die zichzelf willen ontwikkelen tot artsen die gezondheid in een breder perspectief weten te plaatsen.
Samen proberen wij een bijdrage te leveren aan de bewustwording en verbetering van Global Health. Daarnaast willen we het onderwijs en de persoonlijke ontwikkeling van toekomstig artsen verbreden. Dit doen wij door internationale stages aan te bieden en door workshops, lezingen en cursussen te organiseren die allemaal een ander onderdeel van Global Health belichten. Bij onze vereniging krijg je de kans om samen met andere enthousiaste studenten tal van leuke en interessante activiteiten te organiseren en daarmee je eigen ontwikkeling te bevorderen. Samen met je commissie bepaal je zelf hoeveel tijd jij in jouw functie stopt. Hierdoor is het zeer goed te combineren met de studie.
https://www.ifmsa.nl/groningen
Lees meer