Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Recht en Bestuur
Header image Recht en Bestuur

Recht en Bestuur

Wil jij een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke opgaven waar de overheid mee wordt geconfronteerd? Wil je als jurist en als beleidsadviseur en manager aan het werk?

Deze master geeft je die mogelijkheden!

Deze eenjarige master is door de combinatie van juridische en bestuurskundige vakken een unieke opleiding. De master bereidt je goed voor op verschillende soorten functies zoals beleids- of juridisch adviseur, bestuurder van organisaties, manager of specialist op het gebied van een van onze verdiepende ‘tracks’.

Binnen Recht en Bestuur (Juridische Bestuurskunde) specialiseer je je in het openbaar bestuur, het omgevingsrecht of het socialezekerheidsrecht. Je kunt je programma aanvullen met een tweede specialisatie of een stage. Als je een juridische bachelor hebt kun je door het volgen van extra vakken het civiel effect (nodig voor togaberoepen) verkrijgen.

De opleiding rond je af met een scriptie. Op basis van empirisch onderzoek bestudeer je een vraagstuk dat voor de praktijk van belang is. Je krijgt daarmee veel mogelijkheden om richting te geven aan je opleiding.

Tot 2024 wordt binnen deze master ook de richting Governance and Law in Digital Society aangeboden. Het is niet meer mogelijk je aan te melden voor deze master.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in Recht en Bestuur
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
66461
Voertaal
Nederlands
Start
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Waarom dit programma in Groningen?

Juridische Bestuurskunde kent kleinschalig en interactief onderwijs, waardoor ruimte is voor discussie en feedback. Het is de enige bestuurskundige studie in Nederland die studenten de titel 'meester in de rechtsgeleerdheid' oplevert. Dat toont de kwaliteiten van onze afgestudeerden: zij zijn jurist én bestuurskundige.

Met deze multidisciplinaire invalshoek zijn afgestudeerde juristen van de opleiding Recht en Bestuur erg gewild bij werkgevers, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven.

Programma

Door de combinatie van juridische en bestuurskundige kennis is de master Recht en Bestuur uniek in Nederland. Je kunt binnen de master kiezen voor de specialisaties Openbaar bestuur, Omgevingsrecht en Socialezekerheidsrecht. Vanwege deze insteek zijn juridische bestuurskundigen van de RUG zeer gewild bij werkgevers.

De opleidingen zijn kleinschalig. Recente ontwikkelingen worden tijdens colleges besproken en geduid. Je studeert samen, werkt samen, ontwikkelt vaardigheden én maakt kennis met het werkveld.

Programma-opties
Juridische Bestuurskunde (specialisatie)

Wil jij ontdekken hoe het openbaar bestuur werkt? Lijkt het je leuk om een verschil te maken in de maatschappij door de uitdagingen waar onze overheid mee te maken heeft aan te pakken? Dan is deze master écht iets voor jou!.De master Juridische Bestuurskunde heeft als doel om jou vertrouwd te maken met de complexiteit van de publieke sector. We gaan diep in op de vele maatschappelijke uitdagingen waarmee de overheid wordt geconfronteerd, en laten je zien hoe deze uitdagingen met elkaar verweven zijn. Denk aan opgaven binnen de jeugdzorg, het veiligheidsbeleid of bij de impact van de economische ontwikkelingen op een (natuur)gebied. Door deze complexiteit raakt de verantwoordelijkheid voor beleid steeds meer gespreid.De opleiding is een combinatie van (interactief) onderwijs en door jou uitgevoerd onderzoek, op zowel publiekrechtelijk als bestuurskundig terrein. Dat geeft je niet alleen een goed begrip van bestuurlijke en beleidsmatige processen, maar zorgt er ook voor dat je vaardigheden ontwikkelt om beleidsvraagstukken te analyseren en erover te adviseren. De juridische kant van de studie stelt je in staat om tal van juridische functies te verrichten. De bestuurskundige vorming geeft je de intellectuele bagage om door te groeien naar adviserende en leidinggevende functies.Wil je meer weten? Kijk dan ook op onze weblog.

Meer informatie over deze optie

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
  • Voor gemiddeld 20 weken
  • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Toelatingseisen schakelprogramma: Studenten met de bachelor Rechtsgeleerdheid, specialisatie Juridische Bestuurskunde zijn direct toelaatbaar. Dit geldt ook voor studenten die het geïntegreerde premasterprogramma gevolgd hebben tijdens hun bachelor Integrale Veiligheid, Bestuurskunde of HBO-Rechten aan NHL-Stenden.

Voor alle overige studenten met een afgeronde juridische of bestuurskundige/sociaalwetenschappelijke hbo- of wo-bachelor, zoals Rechtsgeleerdheid, Bestuurskunde, Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie en Sociologie, bestaat de mogelijkheid om een schakelprogramma te volgen. Op basis van een overzicht van de door jou eerder gevolgde vakken wordt na een persoonlijk gesprek beoordeeld of dit voor jou van toepassing is. Neem voor meer informatie contact op met de toelatingscommissie, toelating-rechten rug.nl of neem contact op met een van de studieadviseurs.

Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Afgestudeerden hebben weinig moeite met het vinden van een baan. Het gaat om functies bij zowel de overheid als in het bedrijfsleven (bijvoorbeeld in de adviessector). Onze afgestudeerden hebben één ding gemeen: ze doen werk dat relevant is voor onze samenleving.

Arbeidsmarkt

Veel van onze afgestudeerden vinden een functie in de publieke sector of bij adviesbureaus die de publieke sector adviseren. Denk aan beleids- en juridisch adviseurs of wetgevingsjuristen bij een ministerie, provincie, gemeente, maatschappelijke (zorg)instellingen, politie of toezichthouders.

Potentiële beroepen

  • Wetgevingsjurist bij de overheid
  • Adviseur in het bedrijfsleven
  • Bestuurder bij een gemeente of provincie
  • Manager bij een maatschappelijke instelling of uitvoeringsorganisatie
Onderzoek

Onderzoek

Zowel studenten als docenten voeren onderzoek uit om vraagstukken te verkennen die tijdens de opleiding aan bod komen, denk aan ontwikkelingen op het terrein van het omgevingsrecht, sociale zekerheid en digitale veiligheid. Studenten doen dit in het kader van de seminaars en hun scriptie, maar ook als extra-curriculaire activiteiten als student-assistent of stagiair.

De docenten doen onderzoek dat zowel met de (inter)nationale academische wereld wordt gedeeld door publicaties en presentaties op congressen, maar ook veel onderzoek in opdracht van de overheid, wat de praktische relevantie bekrachtigt.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Master's Weekdiverse locatiesMeer informatie
Een dag student RechtenOude Boteringestraat 18Meer informatie
Een dag student RechtenOude Boteringestraat 18Meer informatie

Contact

Studieverenigingen

Dorknoper

J.B.S.V. Dorknoper is de studievereniging voor de afstudeerrichting juridische bestuurskunde en de masters recht & bestuur en staats- & bestuursrecht van de faculteit rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Bij de vereniging worden tal van activiteiten, uiteenlopend van studiegerelateerde evenementen, zoals congressen, lezingen, excursies, tot de typische gezelligheidsactiviteiten georganiseerd. Naast het organiseren van deze studiegerelateerde activiteiten, verzamelt J.B.S.V. Dorknoper ook verschillende vacatures voor haar leden zodat studenten tijdens hun studie praktijkervaring op kunnen doen of na hun studie kunnen beginnen aan hun carrière. Dit met als doel om studenten bij zowel de staats- en bestuursrechtelijke als bij de bestuurskundige praktijk te brengen.
https://www.dorknoper.nl/home
Lees meer
Studiebegeleiding

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je natuurlijk ook een afspraak maken met één van onze studieadviseurs. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.

Volg ons!