Welke rol speelt communicatie bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen, zoals milieubelemmeringen, de opkomst van AI-tools en de verspreiding van verkeerde informatie? Hoe kan de analyse van gesprekken tussen artsen of artsen en patiënten de patiëntzorg verbeteren? Hoe kun je de effectiviteit van audiovisueel materiaal in strategische communicatie meten?
Deze mastertrack biedt je de mogelijkheid om je te specialiseren in een gebied, of om je kennis van communicatiekunde te verbreden door een aantal vakken uit de vier centrale thema's te volgen:
Door de kennis en vaardigheden die je in dit programma aanleert te koppelen aan maatschappelijke thema's en vraagstukken, ben je in staat duurzame oplossingen te ontwikkelen voor complexe problemen. Je leert complexe maatschappelijke en milieuvraagstukken helder te communiceren en duurzame werkwijzen te bevorderen. Deze track voorziet je van communicatievaardigheden voor maatschappelijke ontwikkelingen met perspectieven op taal en communicatie vanuit disciplines als (kritische) discoursanalyse, psychologie en sociologie.
Je kunt ervoor kiezen om tijdens je master stage te lopen. De opleiding helpt je bij het vinden van een stageplaats bij bedrijven als Noordhoff Uitgevers, Berenschot, Mircury en CNV Internationaal. Zo kun je werkervaring opdoen in bijvoorbeeld het schrijven van populair-wetenschappelijke artikelen, het onderzoeken van (potentiële) doelgroepen en het produceren van content voor sociale media.
Deze opleiding wordt in het Engels gegeven, maar het is mogelijk om opdrachten en de scriptie in het Nederlands te schrijven.De wetenschappelijke opleiding CIW is een duidelijke aanvulling op een communicatieopleiding op het HBO. Bij CIW wordt veel aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek. Het opzetten en uitvoeren van onderzoeken komt dan ook in meerdere onderdelen aan bod. Daarnaast ligt de nadruk meer op het proberen te begrijpen en te verklaren van communicatieprocessen dan op het vervaardigen van communicatieproducten.
Lijkt dit je wat? Hieronder staat aangegeven hoe je met de Masteropleiding opleiding CIW kan beginnen.
Het HBO-pre-master programma van CIW is een voorbereidend jaar voor studenten uit een HBO-opleiding Communicatie, en door de toelatingscommissie toegelaten studenten met een andere HBO-opleiding of een WO-opleiding.
Gedurende de pre-master volg je een selectie van vakken uit de Bachelor CIW. Je krijgt theorievakken als Pragmatiek en Gespreksanalyse I en onderzoeksvakken als Methodologie. Je mag maximaal 4 achtereenvolgende semesters ingeschreven staan voor het schakeljaar, daarna moet je je vakken hebben gehaald.
Als je alle 60 ECTS van de pre-master hebt behaald, kan je het
reguliere masterprogramma van CIW volgen.
NB: Naast de gewone pre-master bestaat er een versneld programma in
samenwerking met de opleidingen van de Noordelijke Hogeschool
Leeuwarden (NHL) en de Hanzehogeschool communicatie Groningen.
Informeer hiervoor bij de studieadviseur.
Om tot de pre-master CIW toegelaten te kunnen worden moet je vóór 1 augustus (indien je per 1 september wilt beginnen) of vóór 1 januari (indien je per 1 februari wilt beginnen) een verzoek om toelating bij de toelatingscommissie CIW indienen. Je kunt dit verzoek via e-mail of per post indienen. Vermeld welke opleiding je hebt afgerond, of wanneer je de opleiding af zult ronden en geef je adresgegevens op.
Toelatingscommissie CIW
Secretariaat cluster Nederlands
Faculteit der Letteren
Rijksuniversiteit Groningen
Postbus 716
9700 AS Groningen
Email: sec-MILLC@rug.nl
Wij adviseren in alle gevallen eerst contact op te nemen met de studieadviseur CIW.