Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Archeologie
Header image Archeologie

Archeologie

Heb je een universitair of hbo bachelorsdiploma op zak en wil je aan het werk als archeoloog, in het veld, als beleidsmedewerker of ben je meer gericht op publieksbereik? Volg dan het masterprogramma Archeologie in Groningen.

Dit eenjarige masterprogramma is ingericht om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een carrière op het gebied van de archeologie in Nederland. Dat betekent niet dat je uitsluitend met de archeologie van Nederland bezig bent. Je kunt ook onderwerpen kiezen die aansluiten op je eigen interesses, zoals de Klassieke en Mediterrane of Arctische archeologie. Ook bestaat de mogelijkheid je te specialiseren op het gebied van bijvoorbeeld de zoöarcheologie of archeobotanie, de conflictarcheologie, of op het gebied van beleid en publieksbereik. Het Nederlandstalige programma maakt van jou een academisch geschoold archeoloog die in staat is om een relevante bijdrage te leveren aan de praktijk van het brede archeologische werkveld. Je weet de academische wereld en de uitvoerende praktijk te verbinden en je beschikt over de competenties die noodzakelijk zijn om dit succesvol te doen.

De master archeologie bereidt je voor op werk in de Nederlandse archeologie. De overstap naar de arbeidsmarkt maken we zo klein mogelijk door de verplichte stage, maar ook door samen te werken met verschillende partnerorganisaties. Op dit moment hebben we met RAAP Archeologisch Adviesbureau en het Hunebedcentrum een samenwerkingsverband. Stagelopen bij het Hunebedcentrum is voor de Masterstudenten hierdoor altijd een optie.

Heb je nadrukkelijke onderzoeksambities en ambieer je een academische carrière? Dan ben je van harte welkom bij onze internationaal georiënteerde Engelstalige Onderzoeksmaster.

Elsevier: Het masterprogramma Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen wordt beoordeeld als de beste van Nederland.

Meld je nu aan voor de Masterweek van 18-22 november!
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MA in Archeologie
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
60805
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Letteren
Waarom dit programma in Groningen?
  • Alle docenten zijn onderzoekers verbonden aan het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) en is daarmee op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van archeologisch onderzoek.
  • Groot aanbod van onderzoeksgebieden: van jagers-verzamelaars tot middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog, ten noorden èn ten zuiden van de Alpen.
  • Nauwe banden met archeologische bedrijven en erfgoedorganisaties
  • Sterke vertegenwoordiging van ecologische archeologie, beschikking over grote vergelijkingscollecties.
  • Op de praktijk gericht: van opgraven tot publiceren.
Programma

Het Masterprogramma Archeologie bestaat in het eerste semester uit vier modules: Archeologie en Maatschappij, Archeologie en Erfgoed van de Tweede Wereldoorlog, Projectontwerp en Uitwerking, en Regionale Synthese. In het tweede semester loop je stage en schrijf je een afstudeerscriptie. Hoewel de structuur vastligt in de modules, is er veel ruimte om daarbinnen een specialisatie (regio/periode/materiaal) te ontwikkelen of accenten aan te brengen.

In de module 'Archeologie en Maatschappij' gaat het om de bewustwording van de culturele en politieke diversiteit waar de Nederlandse samenleving onderdeel van is. Je verdiept je inzicht in de relevantie van de archeologie in de (multiculturele) hedendaagse maatschappij en de afhankelijkheid van de discipline van externe factoren. Discussie over een veelheid aan voor de archeologie relevante onderwerpen met docenten en gastsprekers uit het archeologische speelveld staat in deze module centraal. In nauwe relatie tot deze aspecten, leer je in 'Archeologie en Erfgoed van de Tweede Wereldoorlog' over de vorming van erfgoed en de daarmee gepaard gaande dilemma's en maatschappelijke uitdagingen. Welke rol kunnen 'conflictarcheologen' hierin spelen?

De modules 'Projectontwerp en Uitwerking' en 'Regionale Synthese' zijn primair gericht op de ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden en bieden de ruimte om je inhoudelijk te specialiseren op basis van persoonlijke interesses. De specialisatie kan betrekking hebben op specifieke materiaalcategorieën, zoals aardewerk, vuursteen, metaal, bot of botanische macroresten. Ook kun je een regionaal accent leggen: Nederland, het Mediterrane gebied, of het Arctisch gebied. Je leert hoe een onderzoeksplan opgezet moet worden. Je gaat werken met opgravingsgegevens en een materiaalcategorie die je interesse heeft, en in groepsverband wordt toegewerkt naar een synthese. Op regionale schaal staan interdisciplinair bronnenonderzoek, het kritisch beoordelen van de representativiteit van gegevens en het identificeren van bronnen van vertekening centraal. Je ontwikkelt analytische vaardigheden en het vermogen om resultaten van een geselecteerde regio te interpreteren en het onderzoekspotentieel ervan te beoordelen.

In het tweede semester loop je stage bij een organisatie naar keuze. Dat kan bijvoorbeeld een archeologisch bedrijf zijn, een overheidsinstelling, een museum of een andere publiekgerichte organisatie. De stage biedt een kijkje in de keuken en biedt je de mogelijkheid een eigen netwerk op te bouwen. Je kunt ervoor kiezen om de stage te koppelen aan je afstudeeronderwerp. Dat onderwerp kan archeologisch-inhoudelijk zijn, maar je kunt ook kiezen voor een ander aan de archeologie gelieerd onderwerp. Met de scriptie laat je zien dat je in staat bent om op academisch niveau een specifiek onderwerp uit te diepen en daarover verslag te doen.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Archeologie en Maatschappij (5 EC)
Projectontwerp en Uitwerking (10 EC)
Regionale Synthese (10 EC)
Archeologie en Erfgoed van WOII (5 EC)
Stage (10 EC)
Scriptie (20 EC)

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is niet voorzien
  • Voor gemiddeld 16 weken
  • Maximaal 30 EC
Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
ArcheologieSaxion

Via een pre-master

Extra informatie:

Studenten HBO Archeologie Saxion kunnen na afronding van 30 ECTS minorprogramma (tijdens de bacheloropleiding) of door middel van een 30 ECTS pre-masterprogramma (na afronding van de bacheloropleiding) instromen in dit Masterprogramma. Interesse? Mail studieadviseur (studieadviesarcheologie rug.nl)

VooropleidingOrganisatieInstroom
ArcheologieRijksuniversiteit GroningenDrempelloze toelating
VooropleidingOrganisatieInstroom
ArcheologieAlle WO instellingen

Drempelloze toelating

Extra informatie:

NL studenten: Geldt voor alle WO instellingen in Nederland.

International students: Refers to all Research universities within the Nederlands

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

Iedere student met een bachelordiploma archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen of een andere Nederlandse universiteit wordt toegelaten. Bij het ontbreken van een bachelordiploma in archeologie zal de Toelatingscommissie nagaan of de student toelaatbaar is op grond van het bezit van kennis, inzicht en vaardigheden op universitair bachelor niveau.

overige toelatingseisen

Aanvullende taaleis Engels: een VWO diploma, een minimum TOEFL eis iBT 90 (met een minimum van 21 voor alle onderdelen), of IELTS 6.5 (met een minimum van 6 voor alle onderdelen). Cambridge C1 Advanced of C2 Proficiency met een minimum score van 180.

Aanmeldingsprocedure

Let op: instroom in februari is niet mogelijk. Voor meer informatie, neem contact op met de studieadviseur.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten15 augustus 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
EU/EER2025-2026€ 2601voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

De perspectieven op de Nederlandse arbeidsmarkt voor archeologen zijn goed. Door het Europese Verdrag van Valletta (Malta) moet bij ruimtelijke ontwikkeling namelijk altijd rekening gehouden worden met archeologisch erfgoed. Hierdoor is de werkgelegenheid bij adviesbureaus en diverse overheden sterk toegenomen. Verder kun je ook terecht bij musea opf aan de slag als free-lance archeoloog.

Potentiële beroepen

  • bij een archeologisch bureau
  • bij een overheidsinstelling
  • bij een culturele instelling
  • bij een museum
  • als free-lance archeoloog
Onderzoek

Onderwijs en Onderzoek

De BA en MA programma's zijn sterk verbonden met het Groningen Institute of Archaeology (GIA), dat het archeologisch onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen omvat.

Het GIA onderzoek richt zich op:

  • de archeologie van de Prehistorie, Protohistorie en Historische periodes in Nederland, de Mediterrane gebieden en het Arctisch gebied.
  • Bioarcheologie: archaeobotanie en archaeozoölogie
  • Materiaalstudies, inclusief conservatie
  • Landschapsarcheologie, met in begrip van GIS-onderzoek
Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact

Contact

  • Stel Je Vraag (gebruik het contactformulier, we beantwoorden je vraag zo spoedig mogelijk)
  • Dr. Stijn Arnoldussen (Programma coördinator)
    Email: s.arnoldussen rug.nl
  • Drs. Marloes Bergmans (studieadviseur)
    Email: studieadviesarcheologie rug.nl
  • Roan Boersma (Studentambassadeur)
  • Admission Office (Contact form)
Bekijk deze video

Studieverenigingen

Bachur

Bachur is de studievereniging voor alle studenten archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Naast het aanbieden van diverse vrijetijdsbestedingen is het doel van Bachur om het netwerk van archeologiestudenten uit te breiden, zodat studenten kunnen zien waar ze willen werken. Op deze manier organiseert Bachur verschillende activiteiten, zoals excursies en gezelligheid.
https://www.bachur.nl/
Lees meer
Studiebegeleiding

Elke masteropleiding heeft een studieadviseur waar je terecht kunt als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. Bij complexere zaken, bijvoorbeeld studievertraging, functiebeperking of langdurig ziek zijn, kun je terecht bij een studentendecaan.

Ook worden er cursussen aangeboden die je kunnen helpen om beter te kunnen studeren, zoals studiestress en presenteren. Deze kun je volgen bij de afdeling Studieondersteuning van het Studenten Service Centrum (SSC).