Maak kennis met Shaya Abdolahzadeh, Research Impact Specialist
"Ik ben hier om onze academische gemeenschap te ondersteunen bij het meten en optimaliseren van hun onderzoeksimpact en het verkennen van mogelijke samenwerkingsverbanden of onderzoekstrends."
Na haar promotie en postdoc aan het Stratingh Institute for Chemistry nam Shaya Abdolahzadeh afscheid van het lab, maar niet van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2017 is ze Research Impact Specialist bij de Universiteitsbibliotheek Groningen (UB) en ondersteunt ze de academische gemeenschap bij het demonstreren en vergroten van hun onderzoeksimpact.
Wat is jouw rol als Research Impact Specialist?
Ik ondersteun onze academische gemeenschap bij het meten en optimaliseren van hun onderzoeksimpact en het verkennen van mogelijke samenwerkingsverbanden of onderzoekstrends. Ik werk nauw samen met collega's van de Centrale Medische Bibliotheek en het Bureau van de Universiteit, in het bijzonder Jules van Rooij en Ana Ranitović. Samen met Ana werk ik aan het opzetten van een lokaal expertisenetwerk van research analytics-experts en geef ik sturing aan de dienst ‘Research Impact Services’. Mijn focus ligt op academische impact, Ana is gespecialiseerd in maatschappelijke impact en Jules is onze senior beleidsadviseur onderzoek.
Hoe kan Research Impact Services helpen?
Wat zijn de sterke en zwakke punten van ons onderzoek? Wat doen onze collega's aan andere universiteiten? Publiceren we in de juiste tijdschriften? Werken we effectief samen? Wat zijn onderwerpen met een grotere kans om gefinancierd te worden? Wie houdt zich nog meer met mijn onderwerp bezig en met wie kan ik samenwerken?
Dit zijn enkele van de vragen die we kunnen beantwoorden voor individuele onderzoekers, onderzoeksmanagers, onderzoeksgroepen, maar ook voor beleids-, HR-, en onderzoeksmedewerkers. De antwoorden op deze vragen helpen bij het nemen van strategische beslissingen, werpen licht op de algemene reputatie van het werk van een groep of instelling, kunnen helpen bij het verkrijgen van onderzoeksfinanciering, samenwerkingspartners of het aantrekken van talent en het aantonen van excellentie in onderzoek.
Hoe bereik je RUG-medewerkers?
We introduceren nieuwe research impact-tools zoals Scival en Altmetric, geven richtlijnen voor een verantwoord en verstandig gebruik van metrics en analytische tools, bieden (individuele) trainingen over het gebruik van deze tools en bieden impactanalyse op verzoek. Onlangs lanceerden we een online leerplatform om gemakkelijk te leren werken met Scival en Altmetric.
We communiceren ook via een RUG-intern netwerk: Expertise Network Research Analytics (ENRA). Dit netwerk verbindt RUG- en UMCG-collega's van verschillende faculteiten en onderzoekseenheden die geïnteresseerd zijn in onderzoeksimpact. We komen bijeen om kennis en best practices uit te wisselen. Als u zich wilt aansluiten bij ENRA, laat het ons weten! Meer informatie over research impact en onze tools en diensten vindt u op onze website.
Meer informatie
Laatst gewijzigd: | 14 januari 2025 09:33 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...