Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek

Maak kennis met Evert Jan Reker, informatie- en collectiespecialist Bijzondere Collecties

14 januari 2022
Evert Jan Reker
Evert Jan Reker
“Onze belangrijkste taak bij Bijzondere Collecties is de ondersteuning van onderzoek en onderwijs aan de RUG. We leveren materiaal voor de ondersteuning van (werk)colleges, werken mee aan (digitale) tentoonstellingen en verwerken aanschafsuggesties voor de collectie.”


De Universiteitsbibliotheek Groningen (UB) bezit zo’n 3,5 miljoen gedrukte boeken. Een deel hiervan is onderdeel van de zogeheten Bijzondere Collecties. Evert Jan Reker is informatie- en collectiespecialist Bijzondere Collecties en werkt met deze zeldzame, kostbare of oude collectiestukken.

Waaruit bestaan de Bijzondere Collecties van de UB?

De Bijzondere Collecties (BC) onderscheiden zich door het feit dat ze oud (uitgegeven voor 1900) of zeldzaam zijn. In de kluis staan veel unieke exemplaren, zoals handschriften, handgetekende kaarten, archieven van hoogleraren en oude drukken die vanwege hun geschiedenis extra waardevol zijn. Het meest bekende voorbeeld van de laatste categorie is het exemplaar van een Bijbelvertaling van Erasmus dat eigendom van Maarten Luther is geweest en door hem van commentaar is voorzien (de Lutherbijbel).

De meeste items van BC staan in het magazijn van de UB. Als deze worden aangevraagd, kunnen ze bij ons op de zaal worden ingezien.

Wat doe jij als informatie- en collectiespecialist bij Bijzondere Collecties?

Ik verzorg de collectievorming voor Bijzondere Collecties, onder andere op het gebied van boek- en bibliotheekgeschiedenis. Verder vertegenwoordig ik de UB in het landelijk overleg van kaartbeheerders van de Nederlandse universiteiten, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Ik ben ook aanspreekpunt voor mensen die boeken willen schenken of nalaten aan de bibliotheek.

Onze belangrijkste taak bij BC is de ondersteuning van onderzoek en onderwijs aan de RUG, maar ook onderzoekers van buiten de universiteit weten ons goed te vinden. Werken bij Bijzondere Collecties is heel afwisselend en echt teamwerk. Iedereen binnen het team heeft zijn of haar eigen specialisme.

Waarvoor kunnen onderzoekers en docenten bij jou terecht?

We leveren materiaal voor de ondersteuning van (werk)colleges, werken mee aan (digitale) tentoonstellingen en verwerken aanschafsuggesties voor de collectie.

Een mooi voorbeeld van de samenwerking met docenten is het jaarlijkse college dat door hoogleraar Theo Spek van Landschapsgeschiedenis wordt gegeven aan de hand van onze kaartencollectie. Studenten krijgen inzicht in het gebruik van geografische kaarten als bron voor de geschiedenis van het landschap. Om met een originele oude kaart te kunnen werken is voor deze studenten altijd een sensatie en erg leuk om te zien.

Daarnaast ondersteunen we veel (onderzoeks)projecten. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld met gebruik van onze collectie gewerkt aan biografieën van RUG-coryfeeën Frits Zernike en Jantine Tammes.

Ook werken we mee aan tentoonstellingen van andere instellingen. Momenteel liggen er items uit onze collectie ter bruikleen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum voor de expositie ODE. We exposeren ook zelf, in de UB. Onlangs was er een kleine expositie van prachtige titelprenten uit het tijdschrift Europische Mercurius. De online tentoonstelling is nog steeds te bekijken.

Hoe draagt de UB bij aan de toegankelijkheid van dit soort erfgoed?

Hoewel er niets boven het bestuderen van originele oude drukken, handschriften en kaarten gaat, is digitalisering voor veel studenten en onderzoekers een uitkomst. Dat merken we in deze tijd sterker dan ooit. Een groot deel van onze collectie kan al wereldwijd online worden geraadpleegd. Zo zijn vrijwel al onze historische kaarten nu al online beschikbaar. Ook om reden van conservering is digitalisering van belang, het gaat immers vaak om kwetsbaar materiaal.

Momenteel loopt er een RUG-breed digitaliseringsproject waaraan Bijzondere Collecties meewerkt met het deelproject Frisia. Digitalisering van een groot aantal van onze boeken, gedrukt of geschreven voor 1614, met daaraan gekoppeld geografische informatie, zal de beschikbaarheid en het gebruik van de UB-collectie nog verder vergroten.

Wat is jouw favoriete item uit de collectie van BC?

We hebben fantastisch mooie, oude kaarten. Die zijn niet alleen van groot belang als historische bron, maar vaak ook visueel heel fraai. Bijvoorbeeld deze kaart van het beleg van de stad Groningen in 1594 door Prins Maurits.

Vvaerachtige conterfeytinge der wytberoembden stadt Gronningen
Vvaerachtige conterfeytinge der wytberoembden stadt Gronningen
Meer informatie

Bijzondere Collecties & Openingstijden
Weblog Gauronica

Contact

bijzonderecollecties-bibliotheek rug.nl
Volg BC op Twitter

Laatst gewijzigd:17 november 2023 13:53
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024