Delen collecties UB krijgen nieuwe bestemming
De Universiteitsbibliotheek stoot verschillende delen van haar fysieke collectie af, om ruimte te kunnen maken voor o.a. het plaatsen van nieuwe literatuur en het creëren van innovatieve onderwijsruimtes. Na zorgvuldige selectie van publicaties wordt gekeken naar alternatieve bestemmingen die bijdragen aan het behoud van wetenschappelijke bronnen en de toegankelijkheid van kennis.
JSTOR naar Oekraïne
Een groot aantal fysieke jaargangen van tijdschriften uit de JSTOR-collectie zijn gedoneerd aan universiteiten in Oekraïne, in samenwerking met de Oekraïense ambassade. JSTOR is een digitale collectie met wetenschappelijke tijdschriften, boeken en primaire bronnen. De JSTOR-collectie is sinds kort volledig digitaal en is inmiddels aangeschaft door de UKB (Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek).
![De NAHI boeken worden in de vrachtwagen geladen](/library/_shared/images/nahi.jpg)
Collectie Nederlands Agronomisch Historisch Instituut gedigitaliseerd
De collectie van het Nederlands Agronomisch Historisch Instituut (NAHI) heeft een nieuwe bestemming gekregen bij Internet Archive. In overleg met deze organisatie wordt de complete collectie gedigitaliseerd en zal deze naar verwachting binnen twee jaar beschikbaar worden gesteld op Archive.org. Dankzij het gebruik van Controlled Digital Lending (CDL) kunnen bibliotheken digitale kopieën uitlenen, waarbij één gebruiker tegelijk toegang krijgt onder de fair use-clausule in de Amerikaanse copyrightwetgeving. De UB zal de metadata ontvangen en de gedigitaliseerde collectie beschikbaar stellen via haar eigen catalogus, SmartCat.
Chinese collectie naar Schotland
Een aanzienlijke collectie van Chinese publicaties wordt, in overleg met de afdeling Chinese Taal & Cultuur van de Faculteit Letteren, overgedragen aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hier zal de collectie worden bewaard en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.
Teruggeven aan de gemeenschap
Naast de gedoneerde collecties is de UB begonnen met het weggeven van dubbele exemplaren uit de collectie aan geïnteresseerden binnen en buiten de RUG. Deze exemplaren zijn zorgvuldig beoordeeld. Uitgangspunt is dat de ontdubbeling zo weinig mogelijk invloed heeft op de kwaliteit van de collectie. Tevens zijn hierbij de afspraken van het samenwerkingsverband van alle Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek (UKB) in acht genomen.
Laatst gewijzigd: | 13 februari 2025 09:08 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...