Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek

Maak kennis met Ina Vrolijk, specialist systematic review

24 juni 2024
decoratieve afbeelding
Ina Vrolijk

Hoe voer  je een systematic review uit? Waar moet een systematic review aan voldoen? Welke soorten reviews zijn er? De Universiteitsbibliotheek Groningen (UB) biedt ondersteuning bij het zoeken naar literatuur voor een systematic review. Maak kennis met Ina Vrolijk, wetenschappelijk informatiespecialist bij de UB.

“Wij informatiespecialisten hebben de kennis en expertise hoe bibliografische databases werken en adviseren hoe je het beste je zoekstring kunt bouwen om literatuur te vinden.”

Wat is een systematic review? Wat onderscheidt het van andere soorten literatuuronderzoek?

Een systematic review is de meest volledige vorm van literatuuronderzoek en heeft als doel om een objectieve samenvatting te geven van alle publicaties tot nu toe die relevant zijn voor het beantwoorden van een specifieke onderzoeksvraag.

In principe doorloop je dezelfde stappen als bij gewoon literatuuronderzoek. Het verschil zit in de diepgang en zorgvuldigheid waarmee je elke stap uitvoert. Het streven is alles te vinden over het onderwerp. Daarvoor moet je zeer nauwkeurig zoeken in de juiste bibliografische databases. Een belangrijk onderdeel van het zoekproces is dan ook het bepalen van de juiste en alle relevante zoektermen.

“Het literatuuronderzoek moet repliceerbaar zijn.”

Welke uitdagingen zie je bij het zoeken naar literatuur voor een systematic review?

Zoekacties kunnen zeer grote aantallen resultaten opleveren. Ik krijg vaak de vraag hoeveel resultaten gebruikelijk is. Dit hangt samen met de reikwijdte van de zoekvraag en aantallen studies over het onderwerp en ook met beschikbare tijd en menskracht. Bij een systematic review wil je een volledig overzicht geven van de beschikbare literatuur over een onderwerp. Je wilt dus niets missen. Tegelijkertijd wil je de zoekstring ook weer niet zo breed maken dat je veel niet relevante literatuur vindt. De balans hierin vinden is vaak lastig.

Een ander belangrijk punt is dat het literatuuronderzoek repliceerbaar moet zijn. Dit stelt hoge eisen aan de zoekstring en de rapportage. Gemaakte keuzes moeten op een transparante manier worden vastgelegd en verantwoord.

Ina Vrolijk
CC BY-NC-ND 2.0 flickr

Hoe ondersteun je onderzoekers hierbij?

Mijn collega’s en ik hebben als informatiespecialisten de kennis en de expertise hoe deze bibliografische databases werken en adviseren hoe je het beste je zoekstring kunt bouwen om literatuur te vinden. Dit doen we via onze Library Guide over systematic reviews. Daarnaast kunnen onderzoekers een afspraak met ons maken om hun zoekstrategie te bespreken.

We helpen de zoekstring te optimaliseren en adviseren we welke bibliografische databases bij de onderzoeksvraag passen. Verder kunnen we uitzoeken waarom bepaalde artikelen niet gevonden worden met een zoekstring en helpen we een zoekstring te vertalen naar een andere database. Ook bij vragen over citatiemanagement, het ontdubbelen van gevonden treffers en rapportagerichtlijnen kunnen we helpen. De onderzoeker bepaalt uiteindelijk de definitieve zoektermen en voert het literatuuronderzoek uit.

“In onze Library Guide geven we een overzicht van verschillende standaarden en richtlijnen.”

Heb je tips voor onderzoekers die een systematic review willen doen?

Het is belangrijk om goed te weten welk type review je wilt doen. Naast een systematic review, waarin een specifieke onderzoeksvraag volgens een vast protocol wordt beantwoord, kiezen veel onderzoekers voor een scoping review. Bij een scoping review wordt de beschikbare literatuur over een bepaald onderwerp in kaart gebracht.

Wanneer je al weet in welk tijdschrift je wilt publiceren, kun je kijken welke eisen gesteld worden aan het protocol en de richtlijnen voor rapportage. Als dat nog niet bekend is, kun je een standaard richtlijn gebruiken zoals PRISMA. In onze Library Guide geven we een overzicht van verschillende standaarden en richtlijnen.

We krijgen veel verzoeken om ondersteuning. Neem daarom tijdig contact met ons op voor het maken van een afspraak, zodat we genoeg tijd kunnen reserveren om je te kunnen helpen.

Meer informatie

Library Guide over systematic reviews

Contact

eduteam-library rug.nl

Laatst gewijzigd:25 juni 2024 09:34
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!