De werken van Abraham Munting (1626-1683)
Sommige studenten aan de RUG, vooral zij die aan de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen studeren, zullen het ‘Muntinggebouw’ waarschijnlijk wel kennen. Ondanks de vele uren die studenten hier hebben doorgebracht, zal voor veel van hen de naam ‘Munting’ niet meteen een belletje doen rinkelen. De naam verwijst naar een familie die in Groningen een prominente, maar soms omstreden, plek kende.
In 1626, creëerde Henricus Munting (1583-1658) de eerste botanische tuin van Groningen op de plek waar nu het ‘Muntinggebouw’ staat. Zijn moeite en investering werden beloond met een plek als bijzonder hoogleraar in de plantkunde, ondanks dat veel van Henricus’ collega’s op hem neerkeken als slechts een simpele tuinman.
De zoon van Henricus, Abraham (1626-1683), zorgde ervoor dat de naam Munting op positieve manier gelijk kwam te staan met de plantkunde in Groningen toentertijd. Nadat Abraham het hoogleraarschap van zijn vader had overgenomen, toverde hij de botanische tuin om tot één van de mooiste van heel Nederland. Door tijdgenoten werd de tuin ‘Het Paradijs van Groningen’ genoemd, en het was bekend onder plantkundigen verspreid over universiteiten door heel Nederland en Europa.
Net zo beroemd als zijn ‘paradijs’ waren twee boeken die Abraham schreef: Waare oeffening der planten in 1672, en de postuum gepubliceerde Naauwkeurige beschrijving der aardgewassen in 1696. Net als zijn vader, hield Abraham er een praktische benadering van de plantkunde op na. Hij was liever bezig met het beschrijven van de praktische toepassingen en helende krachten van planten en kruiden, dan de theorie en taxonomie waar zijn tijdgenoten mee bezig waren.
In de zeventiende eeuw werden de meeste plantkundige boeken in het Latijn gepubliceerd. Muntings boeken werd echter in het Nederlands gepubliceerd, wat ze makkelijk toegankelijk maakten voor een breder publiek. Tegenwoordig zijn Abraham Muntings boeken vooral bekend om de vele gedetailleerde prenten en gravures, waarvan er een aantal zijn ingekleurd op verzoek van de vorige eigenaren van het boek.
Deze virtuele tentoonstelling werd gemaakt in het kader van de Summerschool Things That Matter 4.
Laatst gewijzigd: | 30 januari 2020 09:32 |