Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Meer erfgoed Tentoonstelling: Dear reader. Don't read

Wim Beeren (1928-2000)

Ed Ruscha aan het werk in Stadskanaal
Ed Ruscha aan het werk in Stadskanaal

De collectie kunstenaarsboeken van de Universiteitsbibliotheek Groningen is erg breed en geeft een goed beeld van de ontwikkelingen binnen het medium. Zeer waarschijnlijk is Wim Beeren degene geweest die voor het Instituut voor Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen veel conceptuele kunstenaarsboeken heeft aangeschaft. Beeren was in 1972-1978 werkzaam als lector Kunstgeschiedenis van de 19de en 20ste eeuw aan het instituut. Voordat Beeren naar Groningen trok, was hij conservator van de afdeling Schilder- en beeldhouwkunst bij het Stedelijk Museum in Amsterdam (1965-1971). In 1969 organiseerde hij er de wereldberoemd geworden tentoonstelling Op Losse Schroeven: Situaties en Cryptostructuren. Beeren wilde het publiek het gebruik van nieuwe materialen in de kunst tonen. Een week nadat de tentoonstelling in het Stedelijk open was gegaan, werd in de Kunsthalle Bern een gelijksoortige tentoonstelling geopend door Harald Szeemann: Live in Your Head: When Attitudes Become Form. Gezamenlijk boden de tentoonstellingen in Amsterdam en Bern voor het eerst een overzicht van de nieuwe, conceptuele kunst van eind jaren ’60.

Sonsbeek ‘71 en Ed Ruscha’s Dutch Details, 1971

De Universiteitsbibliotheek Groningen bezit een bijzonder kunstenaarsboek van Ed Ruscha, Dutch Details. Bij het ontstaan daarvan was Wim Beeren direct betrokken. In 1971, het jaar voordat Beeren bij de Rijksuniversiteit Groningen een aanstelling kreeg, haalde hij de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha naar Nederland. Als commissaris van de openluchttentoonstelling Sonsbeek ’71: Sonsbeek buiten de perken in Arnhem vroeg hij Ruscha om een kunstwerk te maken. Dit resulteerde in het boek Dutch Details. Voor het tentoonstellingsthema ‘ruimte en ruimtelijke relaties’ maakte Ruscha een boek met foto’s van het Oost-Groningse Stadskanaal en omgeving. Ruscha had vijf jaar eerder in Los Angeles een vergelijkbaar project gerealiseerd.
Dutch Details is liggend van formaat en bevat tien pagina’s die uitgevouwen kunnen worden, met op elk daarvan zes zwart-wit foto’s. In dit boek heeft Ruscha de brug als belangrijk en onmisbaar verbindingselement in het lintdorp neergezet.

Ed Ruscha: Dutch details
Ed Ruscha: Dutch details
Laatst gewijzigd:21 mei 2019 11:59