Nederlands als tweede taal studeren binnen Europese talen en culturen
De Nederlandse taal en cultuur spelen wereldwijd een belangrijke rol. Als je het Nederlands beheerst en thuis bent in de Nederlandse cultuur, beschik je over maatschappelijk waardevolle kennis. Je bouwt kennis op over de betekenis van de Nederlandse cultuur in het Europa van vroeger en van nu, en je verdiept je in de rol van Nederland als bemiddelaar op het Europese continent.
Taal, literatuur en diplomatie
Nederland speelt al van oudsher een belangrijke bemiddelaarsrol in Europa. Vanaf de zeventiende eeuw was de Republiek een wijkplaats voor wie vanwege politieke of religieuze overtuigingen zijn eigen land moest ontvluchten. Ook vandaag de dag is Nederland internationaal actief, bijvoorbeeld met het Internationaal Strafhof in Den Haag. Verder bestaat een belangrijk deel van de Nederlandse boekenmarkt uit vertalingen en worden buitenlandse debatten over taal en cultuur nauwlettend opgemerkt en becommentarieerd. Maar Nederland is ook een belangrijk exportland. Niet alleen tulpen en kaas, ook Nederlandse mode, architectuur en literatuur vinden over de hele wereld gretig aftrek. Nederlandse schrijvers als Nooteboom, Grunberg, Haasse, Rijneveld en Koch gooien hoge ogen in het buitenland. De Nederlandse cultuur staat niet op zichzelf en vraagt om wetenschappelijke bestudering in een internationale context.
Na je bachelor
Het unieke programma Nederlands als tweede taal stoomt je klaar voor verschillende functies in Nederland of over de grens, zowel in het culturele sector als in het zakenleven. Daarnaast geeft de bachelor je toegang tot meerdere masteropleidingen. Als afgestudeerde draag je bij aan grensoverschrijdende communicatie en bevorder je de relaties tussen Nederland en andere landen. Er bestaat een groeiende behoefte aan academisch opgeleiden die bruggen kunnen slaan tussen uiteenlopende culturen en kennisdomeinen, de overheid, het internationale bedrijfsleven, de diplomatieke wereld en de non-profitsector.
Terug naar Europese talen en culturen.
Laatst gewijzigd: | 10 december 2024 11:39 |