Duits studeren binnen Europese talen en culturen
Let op: Vwo-eindexamen Duits is verplicht om toegelaten te kunnen worden voor Duits als majortaal. |
De taal, de geschiedenis, literatuur, films en media, politiek in het Duitsland van nu. Als je je daarin verdiept, ga je steeds beter zien welke bijzondere plaats Duitsland inneemt in Europa, wat de Duitse cultuur en literatuur te bieden hebben en welk groot belang de taal daarin speelt. In Groningen kun je je onderdompelen in alles wat met Duitsland te maken heeft. Voor een groot deel bepaal je zelf hoe je studie eruit ziet.
De tijden voor en na de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van een gespleten natie tot de val van de Berlijnse muur hebben de identiteit van het huidige Duitsland gevormd als een politieke, economische en cultureel sterke speler in Europa.
Waarom Duits?
Als je Duits een mooie taal vindt en daarnaast de Duitse cultuur, politiek en geschiedenis wilt bestuderen, biedt de opleiding Europese talen en culturen met als specialisatie Duits je een interessante combinatie. Je volgt een breed programma waarin je je richt op de Duitse taal, cultuur, politiek en geschiedenis en leert dit te contextualiseren binnen een Europees kader. Bovendien ben je vanuit Groningen met de trein zó in Leer of Oldenburg.
Je brengt je beheersing van de Duitse taal op een expertniveau in kleine groepjes in het intensieve Duitse taalvaardigheidsdeel van het programma waar inhoud en taalverwerving hand in hand gaan. Je leert de taal bijvoorbeeld door het bekijken en bespreken van films en documentaires, het volgen van de media, het maken van vlogs en podcasts en het schrijven van journalistieke teksten in het Duits.
De inleidende opleidingsonderdelen van het programma helpen je bij het ontwikkelen van een academisch werk- en denkniveau en de bijbehorende vaardigheden. In de Duits-specifieke vakken leer je over Duitse taalkunde, cultuur, literatuur, geschiedenis en politiek. In 'Duitse taalkunde' maak je kennis met de structuur van het moderne Duits, de taalgeschiedenis en de vele niet-standaardvarianten. In 'Duitse literatuur en cultuur' leer je over belangrijke auteurs uit de Duitse literatuur, bespreek je hun werken vanuit cultuurhistorisch en politiek perspectief en maak je kennis met methoden waarmee je teksten kunt analyseren. In 'Duitse politiek en maatschappij' leer je over de Duitse politiek in de Europese context en tegen de achtergrond van de Duitse geschiedenis in de 20e en 21e eeuw. We kijken naar de wisselwerking tussen de belangrijkste politieke spelers en instellingen op verschillende niveaus van de samenleving en gebruiken specifieke historische ontwikkelingen en actuele onderwerpen om de interactieve processen van politieke gebeurtenissen te analyseren.
In het derde jaar van je studie heb je de mogelijkheid om gedurende een semester vakken Duits in het buitenland te volgen bij één van onze partner universiteiten in bijvoorbeeld: Bremen, Frankfurt/Oder, Göttingen, Hamburg, Heidelberg, Jena, Kiel, Keulen, Leipzig, Mainz, Marburg, Münster, Oldenburg, Tübingen en Würzburg.
Terug naar Europese talen en culturen.
Marcella Herzog (Student ETC)
Tijdens mijn tussenjaar in Oostenrijk ontdekte ik dat de Duitse taal mij enorm aansprak. Toen ik hoorde over de nieuwe opleiding Europese talen en culturen in Groningen wist ik direct dat ik goed zat! Als ETC-student Duits dompel je je onder in de Duitse taal en cultuur en in literaire, maatschappelijke, historische en politieke thema's. Wat mij vooral bijzonder aanspreekt, is de flexibele opzet van de opleiding. Ik specialiseer me in het profiel politiek en maatschappij dat ingaat op de politieke en sociale geschiedenis van Europa en in actuele vraagstukken. Voor mij ligt het zwaartepunt daarbij natuurlijk op Duitsland. Ik zie er ontzettend naar uit om mij volgend jaar in het kader van mijn buitenlandverblijf aan de universiteit van Würzburg verder te verdiepen in de Duitse taal en cultuur!
Laatst gewijzigd: | 30 juli 2024 14:08 |