Hoe je een verkiezing 'wint': de geheimen van Ruslands autoritaire regime
Wanneer: | do 14-03-2024 20:00 - 21:15 |
Waar: | Senaatskamer, Academiegebouw |
De Russische presidentsverkiezingen verschillen sterk van veel andere verkiezingen die dit jaar op verschillende plekken op de wereld plaatsvinden. Met meerdere beschikbare "administratieve middelen" om de verkiezingen te manipuleren, gevangengezette, verbannen of vermoorde oppositiepolitici en een bijna volledig gecensureerde publieke ruimte is er weinig twijfel over wie er opnieuw herkozen zal worden, en kan zelfs het exacte aantal procentpunten dat de winnaar zal behalen worden voorspeld. Bovendien is sinds de oorlog tegen Oekraïne de autocratisering van het regime geïntensiveerd en geradicaliseerd, wat heeft geleid tot wat de Human Rights Watch 'supersized repressie' heeft genoemd. Er wordt geschat dat er nu meer rechtszaken zijn voor politieke misdrijven dan tijdens het Brezjnev-tijdperk. Rusland raakt steeds dieper verstrikt in een eenrichtingsstraat van erosie van instituties en ongebreidelde persoonlijke macht. Met de dood van Navalny is zelfs het idee van een alternatief gestorven. Toch stuurt de oorlog tegen Oekraïne ook schokgolven door het Russische regime, dat het risico loopt om de delicate balansen te verstoren waarop het autoritaire regime rust.
In deze lezing geven Lisa Gaufman en Tom Casier inzicht in alledaags autoritarisme en de manier waarop verkiezingen functioneren in Ruslands "soevereine democratie".
Over de sprekers
Lisa Gaufman is universitair docent Russische Discours en Politiek bij de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek bevindt zich op het snijvlak van politieke theorie, internationale betrekkingen, media en cultuurstudies.
Tom Casier is hoogleraar Global Politics of Europe aan de Faculteit der Letteren van Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op het buitenlands beleid van Rusland, de betrekkingen tussen de EU en Rusland, en de EU en haar oostelijke buurlanden.
Lezing wordt geleid door universitair hoofddocent Piero Tortola. De voertaal is Engels. Je hoeft je niet aan te melden om de lezing bij te wonen.
Election Spotlight - Lezingenreeks2024 is niet zomaar een verkiezingsjaar; het is wellicht het belangrijkste tot nu toe. Over de hele wereld wordt verwacht dat een record aantal kiezers naar de stembus zal gaan, met minstens 64 landen (plus de Europese Unie) die nationale verkiezingen op de agenda hebben staan. Deze uitkomsten zullen voor velen de koers van hun respectievelijke landen jarenlang beïnvloeden. De Faculteit der Letteren organiseert, in samenwerking met de Democracy and Governance theme group van de Rudolf Agricola School, een reeks lezingen waarin experts hun kennis delen over de verkiezingen die plaatsvinden in verschillende delen van de wereld. De lezing over de Russische verkiezingen is de eerste in de reeks. Later dit jaar volgen er lezingen over de Europese verkiezingen en de Amerikaanse verkiezingen, en mogelijk meer. Voel je vrij om ons te mailen als je ook een lezing in deze reeks wilt organiseren. |